Mum Işığında Karanlık Bir Feminizm!
2025 6. kitabı
Okunma: 26 Mart 2025 17:18
Angela Carter ’dan okuduğum ilk eser. Eser, yediden yetmişe hemen hemen herkesin bildiği halk öykülerinin ve masalların yeniden inşa edilmesi ve gotik ve karamsar bir dünya üzerine kurulmasını okuyucuya yansıtmaktadır. Masallara yazar tarafından gelen güncellemede, feminizmi, kanlı geceleri ve gotik sanat, edebiyat, mimari ve sembolizmini iliklerimize kadar hissetmekteyiz. İçeriklerinde özellikle kadın karakterler üzerinden arzular, feminist otorite ve cinsel gücün elde tutulduğu kurgusal gerçeklik ön planda tutulmaktadır. Tabii, her hikayeyi okurken okuyucunun hayal dünyası bir anda mavi siyah bir atmosferle doluyor, kanlı ve karanlık dolu geceler kendisine kucak açıyor, kanlı elmaslar ve nice geceyi aydınlatan altın yaldızlı şamdanlar mum ışığında okuyucunun yolunu aydınlatıyor. Kısacası gotik sanatı ilmek ilmek işlenmiş yazar tarafından. Bu durum için kendi adıma konuşmam gerekirse; bu tarzı ve sanat anlayışını oldukça sevdiğim ve kendime yakın bulduğum için eser hoşuma gitti ve masallara bu gözden bakmak, onları daha farklı bir perspektiften hayalimde canlandırmama vesile oldu. Kanlı Oda hakkında teknik bir detay daha söylemem gerekirse; Kanlı Oda kitabında birçok masalda kadın karakterlere baktığımızda güçlü, arzularını otorite ile bağdaştırıp gücü elinde tutan karakterler olduğunu görmekteyiz. Halk öykülerinde kurtarılmayı, kendisine sahip çıkılmasını ya da arzu eden tarafından bekletilen kimseler olarak yazılan kadınlar, burada tam tersi bir konuma sahip olarak karakterlerden kahramanlara dönüşüyorlar. Eserde yer alan öykülerde hemen hemen tüm erkek karakterler ya kusurlu ya zayıf ya da hayvan olarak karakterize edilmektedir. Bu sebeple kitabın feminizmi vurguladığı kısmı, kadın karakterlerin davranışlarından daha çok erkek karakterlerin nasıl verildiği ve eksik verilmesi üzerinden ortaya çıkmaktadır. Açıkçası bu durum daha çok hoşuma gitti, çünkü yazarın kurguda feminizmi bu semboller ve detaylar üzerinden göstermesi, alışılagelmişin dışında bir yazma serüveni olmuş. İlkelliğe fabl dokunuşu gelmiş ve fallik sembolizm bu kurgu üzerinden okuyuculara iletilmiş. Ancak eseri okurken kendi kendime sorduğum bir soru da doğdu; yazar fabl olarak oluşturduğu karakterlerde çok büyük çoğunlukta kedigilleri kullanmayı tercih etmiş ve bunun nedenini hala merak etmekteyim. Bence bu kitap üzerinden detaylı olarak araştırılabilir. Fikrimce de kedigillerin hem ormanlar aleminde hem de sembolizm üzerinde otorite sahibi, lider ruhlu, çekici ve bir o kadar da zarif olabilmesinden öne gelerek kedigiller sembol olarak seçilmiş olabilir. Son olarak; kitaptaki her öyküyü akıcı bulamadım maalesef. Genel hatlarıyla akıcılığa ve gotik sembolizminin ihtişamına sahipler ancak bazı öyküler kurguda sanki kendilerini tekrar ediyorlar ve diğerlerine nazaran daha yavaş ilerliyorlar. Yine de bu tarzı seviyorsanız ya da masallara daha vahşi ve feminist bir bakış açısıyla bakmak istiyorsanız, bu esere şans vermenizi önerebilirim. Yazarın diğer eserlerini de sonbahar / kış mevsimlerine ait okuma listeme eklemeyi düşünüyorum. Keyifli okumalar dilerim!
Kanlı OdaAngela Carter · Sel Yayıncılık · 2022265 okunma