Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Angela Carter

Angela CarterBüyülü Oyuncak Dükkânı yazarı
Yazar
6.9/10
57 Kişi
265
Okunma
27
Beğeni
2.708
Görüntülenme

Hakkında

1940'ta Eastbourne'da doğdu. İlk romanı Shadow Dance'ı 1966'da yayımlar yayımlamaz Britanya'nın en özgün yazarları arasında görülmeye başladı. Ondan sonra The Magic Toyshop (1967) ile John Llewellyn Rhys Ödülü'nü, Several Perceptions (1968) ile Somerset Maugharn Ödülü'nü kazandı. Daha sonra başka romanları (Herves and Villams, 1969; Love, 1971; The Infermal Desire Machines of Doctor Hoffman, 1972; The Passion of New Eve, 1977; Nights at the Circus, 1984, James Tait Black Anı Ödülü) ile üç kısa öykü derlemesi (The Bloody Chamber, 1979, Cheltenham Edebiyat Festivali Ödülü; Fireworks: Nine Profane Pieces, 1984 ve Saints and Strangers, 1985) yayımlandı. 1976'dan 1978'e kadar Sheffield University'de yaratıcı yazma, 1981'de Brown University'de yazma konulu dersler verdi. Son romanı Wise Children'la büyük beğeni toplayan yazar Şubat 1992'de hayata gözlerini kapattı
Unvan:
Yazar
Doğum:
Eastbourne, İngiltere, 1940
Ölüm:
1992

Okurlar

27 okur beğendi.
265 okur okudu.
19 okur okuyor.
258 okur okuyacak.
7 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Acımı dindirebilecek yegâne kişi, o acıyı vermiş olandı yine.
Uzun kış geceleri kadar sonu gelmez bir melankoli.
Reklam
Kendisini çok yaşlı hissediyor, ama olgun hissetmiyordu.
Sayfa 182Kitabı okudu
Keşke kırk yaşında olsaydım, her şey bitmiş olsaydı, başımdan neler geçeceğini biliyor olsaydım.
En İyi 100 Bilimkurgu Romanı (1949-84)
1.
1984
1984
- George Orwell [1949] 2.
Earth Abides
Earth Abides
- George R. Stewart [1949] 3.
Mars Yıllıkları
Mars Yıllıkları
- Ray Bradbury [1950] 4.
Merih'te Panik
Merih'te Panik
- Robert A. Heinlein [1951] 5.
Kitapların güzelliklerinden biri..
Bir kitabı okumak, onu kendiniz için baştan yazmak gibidir..
Angela Carter
Angela Carter
Reklam
'Bir kitabı okumak, onu kendiniz için baştan yazmak gibidir.'
Angela Carter
Angela Carter

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
239 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
#AngelaCarter mitleri ve masalları feminist bakış açısıyla ve büyülügerçekçilik üslubuyla yeniden yorumlayan bir yazar. Margaret Atwood ve Jeanette Winterson’u etkilemiş. . Hikaye 15 yaşındaki Melanie’nin benliğini keşfetmesi üzerine kurgulanmış. Melanie de birçok kız gibi kadın olmayı, aşkı kültürün dayattığı eril değerler ile düşlüyor. Ama dayınısın evinde ve oyuncakçı dükkanında yaşadıkları yavaş yavaş onun farkındalığının artması sağlıyor. Dayı eril kültürün temsili bir karakter. Kitapta birçok masala ve mite gönderme var. Mavi Sakal, Leda ve Kuğu gibi önplanda olanlar, diyaloglarda - olay akışında atıf yapılanlar da var, Kırmızı Başlılık Kız gibi. Bir de hikayenin biçimini oluşturan mitler var, Üçlek tanrıça inancı (Artemis - Selene - Hekate) ve İsis’in merkezde olduğu Osiris- İsis-Horus üçlüsü. Özellikle kitabın son bölümü için İsis önemli, kullanılan ögelerin işlevi netleşiyor ayrıca en çok bu bölümdeki ögeler eleştiri almış mitolojik yönü gözardı edildiği için. Bu arada üç ve ay sembolizmi mitolojide önemli olduğu kadar kitapta da önemli. Mitolojiye mesafeliyseniz de sorun yaşamazsınız, kurgunun akışında çok iyi işlenmiş, çevirmenin kararında dipnotları da var ama mitoloji olunca değinmeden geçemedim. . Carter’ın atmosferi bana Dickens’ı hatırlattı ki bir satırda Oyuncakçı Dükkanı’nı Dickens romanlarına benzetiyor. Kasvetli bir Londra, iyi-kötü yönüyle tam kendini açık etmeyen karakterleri ve grotesk sahneleriyle Feminist bir Dickens masalı diyebilirim :) Ayrıca @begukov çevirisi, pek severim :))
Büyülü Oyuncak Dükkânı
Büyülü Oyuncak DükkânıAngela Carter · Sel Yayıncılık · 2021102 okunma
392 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Sirk Geceleri, Angela Carter’dan okuduğum üçüncü kitap. Ataerkil kültürün mitleri, masalları onun yazınında feminist bir başkaldıraya dönüşüyor. Victoria çağında, kanatları olan trapezci bir kadın Fevvers. Onu bulup, yetiştiren Lizzie ile yaşıyor. Walser adlı bir gazeteci onlarla röportaj yapıyor. Bu bölümde birçok ucube kadının yaşadıkları anlatılıyor. Mitlerin yapısöküme uğradığı grotesk hikayelerinde sözde ahlakçı bir toplumda kadın olmanın zorlukları var. İkinci bölümde Walser, Fevvers’in peşinden sirke katılıyor. Rusya’da başlayan macera Sibirya’nın kırsalında üçüncü bölümle birlikte son buluyor. Sirkte çalışanlar, gösteri meraklıları, kırsalda yaşam derken birçok acayip karakter hikayeleriyle birlikte dahil oluyor. İlerledikçe yoğunlaşan bir okuma. Mitlerin, masalların ortak bir izleği vardır. Campbell, Propp gibi araştırmacılar tekrarlanan biçimden bahsederler. Campbell bu açıdan daha iyi biliniyor, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu. Kahraman çağrı alır, önce reddeder sonra kabul eder, sınavlarla karşılaşır, akıl hocası vardır. Sınavları geçerken ölümle yüzleşir ve değişim geçirir. Artık bir kahramandır, genelde prenses de kurtarırlar. Ve Carter:) Walser adlı erkek kahramanımızı aynı aşamalardan geçiriyor. Bunun sonucunda ataerkin tahakkümden kurtulan, benliğini keşfeden bir kişi oluyor. Yeni bir bin yılın başında, değişim de geliyor. Sirk Geceleri çok sevdiğim bir kitap oldu. Aslında Carter’in yazınını seviyorum.
Kanlı Oda
Kanlı Oda
Büyülü Oyuncak Dükkânı
Büyülü Oyuncak Dükkânı
Sirk Geceleri
Sirk GeceleriAngela Carter · Sel Yayıncılık · 202232 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Vahşi kadın arketipi, içsel yokedici, safdil kadın gibi kavramları çoğumuz
Kurtlarla Koşan Kadınlar
Kurtlarla Koşan Kadınlar
kitabı ile öğrendi ya da duydu bir aşinalık var artık.
Clarissa P. Estes
Clarissa P. Estes
‘e giden yolun taşlarını döşeyenlerden biri #angelacarter . Mitleri, masalları yapısöküme uğratarak feminist yaklaşımla yazmış. Onun masallarında kadınlar kurtarılmayı bekleyen varlıklar değil. Sezgileri güçlü, dişil enerjilerinin farkında, yokediciyle mücadele eden kadınlar. Büyülügerçekçi ve gotik ögeler kullanarak daha mondern zamanlara uyarlamış. Masallarda bir dönüşüm vardır, Carter’ın kadın karakterleri genelde bakire genç kızlar. Hem bilgisizlik hem potansiyel bir güç anlamına geliyor. Ve onun masallarında bu potansiyel güç sezgi ile açığa çıkıyor. Masalların fallik imgelerini de görünür kılmış Carter ve dişil enerji ile yeniden yorumluyor. Mavi Sakal, Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses, Güzel ve Çirkin, Dracula… #kanlıoda ‘yı çok severek okudum, Kurtla Koşan Kadınlar sevenlerin bu kitabı da çok seveceğini düşünüyorum, ilk masalları da aynı:)
Kanlı Oda
Kanlı OdaAngela Carter · Sel Yayıncılık · 2022121 okunma