2022 33. kitabı
Okunma: 08 Mart 2022 00:00
Vahşi kadın arketipi, içsel yokedici, safdil kadın gibi kavramları çoğumuz Kurtlarla Koşan Kadınlar kitabı ile öğrendi ya da duydu bir aşinalık var artık. Clarissa P. Estes ‘e giden yolun taşlarını döşeyenlerden biri #angelacarter . Mitleri, masalları yapısöküme uğratarak feminist yaklaşımla yazmış. Onun masallarında kadınlar kurtarılmayı bekleyen varlıklar değil. Sezgileri güçlü, dişil enerjilerinin farkında, yokediciyle mücadele eden kadınlar. Büyülügerçekçi ve gotik ögeler kullanarak daha mondern zamanlara uyarlamış. Masallarda bir dönüşüm vardır, Carter’ın kadın karakterleri genelde bakire genç kızlar. Hem bilgisizlik hem potansiyel bir güç anlamına geliyor. Ve onun masallarında bu potansiyel güç sezgi ile açığa çıkıyor. Masalların fallik imgelerini de görünür kılmış Carter ve dişil enerji ile yeniden yorumluyor. Mavi Sakal, Kırmızı Başlıklı Kız, Pamuk Prenses, Güzel ve Çirkin, Dracula… #kanlıoda ‘yı çok severek okudum, Kurtla Koşan Kadınlar sevenlerin bu kitabı da çok seveceğini düşünüyorum, ilk masalları da aynı:)
Kanlı OdaAngela Carter · Sel Yayıncılık · 2022265 okunma