Geceyarısı Çocukları
2025 15. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2025 23:45
Salman Rushdie ’nin baş yapıtı. Salman Rushdie ’yi Salman Rushdie yapan eser. Büyülü gerçekçiliğin en nadide örneklerinden biri bu kitap. Bir yandan Hindistan ve Pakistan’ın yakın dönem tarihi Hindu mistisizmi sosuyla hazırlanıp içine bolca mizah ekleyip okura sunulmuş lezzetli bir kitap. 15 Ağustos 1947 – Hindistan’ın bağımsızlığını ilan ettiği gün, 1000 çocuk doğar. Ancak bu çocuklardan 420’si hayatta kalamamıştı. Burada Hindistan’daki çocuk ölümlerinin sıklığına bir vurgu vardır. Hayatta kalan çocuklar 10 yaşlarından itibaren telepatik olarak birbirleriyle bağlantılıdır. Deyim yerindeyse kendi aralarında bir Whatsup grupları vardır. Her bir çocuğun kendine has bir yeteneği vardır. Halk bu çocuklara bir isim verir: Geceyarısı Çocukları. Bu kısım bana bari bir şekilde X-Men’i hatırlattı. Çocukların yeteneklerinin dozajı geceyarısına ne kadar yakın doğmasına göre değişmekteydi. 12’ye ne kadar yakın doğarsa yetenekleri o oranda artıyordu. Kitabın kahramanı Salim ise en büyük yeteneklerden birine sahipti: İnsanların kalplerine ve zihinlerine bakabilme yeteneği. Salim ile aynı zamanda doğan Şiva ise Salim’in aksine çok karanlık, tehlikeli bir karakterdir. Kitapta sadece Salim’in hayatını okumuyoruz. Dedesinin, babasının, annesinin, ablalarının ve daha bir sürü insanın hayatına girip çıkıyoruz. Dahası Hindistan ve Pakistan’ın siyasal hayatında rol oynayan önemli tarihsel kişiler de kitabın birer kahramanı. Bölge karışık, bölünmeye – parçalanmaya çok müsait. Birçok isyana, savaşa gebe. Korkulan ne varsa tek tek başına geliyor Salim’in ve ailesinin başına. Hem kast sisteminin oluşturduğu bölünmüşlük, dini konulardaki ayrışmalar kaçınılmaz olarak bölgede çok parçalı yönetimlere sebep olmuştur. Bu sene içinde okuduğum en iyi kitaplardan biri. Kolay bir kitap değil ancak harcadığınız zamana değecek bir kitap.
Hint edebiyatı
Geceyarısı ÇocuklarıSalman Rushdie · Can Yayınları · 2017942 okunma