2025 95. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2025 19:24
Amerikan edebiyatında uluslararası armağan kazanan ilk kadın yazar olan Pearl Buck'ın Çin halkı ve kültürüne olan sevgisinin bir dışavurumudur Ana. Fakir bir köyde kaynanası, kocası ve çocuklarıyla yaşam mücadelesi veren bir kadının hikayesini sade ve günlük yaşam diliyle doğal ve akıcı bir şekilde okuyucuya aktarması yazara Nobel ödülünü kazandırmış. Kitabın tamamına yakını betimlemeden oluşuyor; bir köy evinde günlük yaşam akışı nasılsa bu kitabın akışı da aynen o şekilde. Yoğun duygu aktarımı yok, bir olay örgüsü de yok, sadece kocanine, çocuklar, koca ve bir de ana ekseninde çevre tasvirleriyle dolu kitap ama araya başka kitaplar aldığım için sıkılmadan bitirebildim.
AnaPearl S. Buck · Sabah Gazetesi Yayınları/Cem Yayınevi · 1990939 okunma
Bu kitabın bende ki yeri ayrıdır . Duygu yoğunluğunu hissedemediğinizden bahsetmişsiniz aksine o yokluk içinde ki mücadele eden bir çok annenin sessiz çığlıkları var .Çocuklarının yaşadığı duygusal süreçler var . Her okuyucu her kitabı içselleştiremiyor demek ki .
Harun Gülle
Yoğun duygu aktarımı olmamasını "Ana" karakterinin diyaloglarında bulamadığım için belirtmek istedim. Yoksa tüm kitap bir ananın ailesi için nelere katlanabildiğini, kadınların görünmez emeğini en yalın bir şekilde aktarmasının yanında insanın doğayla ve kendi kökleriyle bağını kopardığında nasıl yozlaşacağını gösteriyor. Ama diyaloglar betimlemedeki duygu yoğunluğunu veremiyor. Ana karakterinin kitap boyunca yaptıklarıyla söyledikleri çelişki halinde.