2025 38. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2025 12:34
Oscar Wilde Önemsiz Bir Kadın Eserde, geneli sosyeteden oluşan bir topluluğun yaşamlarından bir kesit sunuluyor. Karakterlerden iki kişinin geçmişten süregelen tanışıklığının, günümüzde kimilerinin yaşamlarında nasıl değişikliklere, hatta belki zorluklara sebebiyet verdiğini okuyoruz. • ... insanların genellikle nasıl insafsız olduklarını bilirsiniz. (Sayfa 2) • GERALD ... Bu benim için her şey demek. Daha önce ulaşmayı umut bile edemeyeceğim kadar uzak olan her şey şimdi çok yakın. HESTER Hiçbir şey umudun ulaşamayacağı kadar uzak olmamalı. Hayatın kendisi zaten bir umut. (Sayfa 5) • İnsan hiçbir şeyde taraf tutmamalı... (Sayfa 12) • ... İnsan neşeyi, güzelliği, hayatın renklerini paylaşmalı. Hayatın güçlüklerine dair ne kadar az şey söylenirse o kadar iyi... (Sayfa 12) • Zekâ, kişinin çaldığı bir enstrümandır... (Sayfa 14) • ... Ne kadar üzücü! Zaten hayatın tamamı çok, hem de çok üzücü şeylerle dolu, değil mi? (Sayfa 31) • ... nasıl yaşayacağınızı bilmiyorsunuz, bunu bile bilmiyorsunuz. Görüp, dokunup ele geçirebildiğiniz güzelliği seviyorsunuz, mahvedebileceğiniz güzelliği... Üstelik bunu yapıyorsunuz da. (Sayfa 38) Lors Illingworth'un eser boyunca yaptığı konuşmaları, düşünce tarzını ve davranış biçimini okumak beni bir nebze sinirlendirdi ve açıkçası rahatsız da etti diyebilirim. Büyük bir sırrın gün yüzüne çıkması ile adama hiç tahammül edemez hâle geldim. Leydi Arbuthnot, gençliğinden itibaren çok zorluklar yaşamış, oğlunu kendi başına büyütmüş ve yetiştirmiş bir annedir. Oğluna düşkünlüğünü anlamamak ve bu uğurda onu desteklememek mümkün olamazdı. Hester, Amerika'dan gelmiş bir misafir. Olayların onun açısından sonlanış şekli hoşuma gitti. Gerald ile iletişime geçmiş olmalarından memnun oldum. Gerald karakterinin annesinin sırrını öğrenmesi ile bir durumdan sorgusuz sualsiz vazgeçmesine de ayrı sevindim. Bunun Leydi Arbuthnot için de ferahlatıcı bir son olduğu kanısındayım. Leydi Caroline, Bayan Allonbay, Leydi Stutfield ve Leydi Hunstanton'un karakterleri ve konuşmaları akışta uygun olması ile birlikte özellikle bazı konularda oldukça zıt görüşlerde seyrettiğinden bu karalterlere ısınamadım ve bu durum, onlara olan duygularımın oldukça sığ kalmalarına vesile oldu. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.
Önemsiz Bir KadınOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20246,7bin okunma