B.

@Heusha
Dune Tanrı İmparatoru
2025 44. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 15:21
Dune serisinin dördüncü kitabıdır. Bu kitapta Dune Çocukları'nın sonundan yaklaşık üç bin yıl sonrasını görürüz. Leto solucanlaşmış boyu yedi metreyi bulmuştur. O ne insandır ne de solucan. Bütün evrene hükmetmektedir. Baharatın sahibidir. Herkes onu "Tanrı İmparator" olarak görmektedir. Serinin bu kitabında tanıdık karakterler yerlerini yenilere bırakmıştır. Biri hariç, o da gulam Duncan'dır. Yeni karakterler arasında Siona, Hwi, Nayla, Moneo gibi önemli isimler sıralanabilir. Yeni karakterlerin yanı sıra yeni oluşumlar, kurumlar da vardır. Leto'nun kurduğu Balıklarla Konuşanlar küçük yaşlarda sıkı eğitimle eğitilen yalnızca kadınlardan oluşan askerî bir birliktir. Leto'nun devrinde erkekler artık asker olmamaktadır, Balıklarla Konuşanlar vardır. Leto Altın Yol'da yürümeye devam etmektedir ve insanları çeşitli sebeplerden eşleyerek çiftleştirmektedir. Aradığı insanın Moneo'nun kızı Siona olduğu görmüştür. Sınanmasının ardından Altın Yol'u ona da gösterir ve üzerine düşeni yapmasını ister. Siona ise asidir. Onun başka planları vardır. Duncan ile iş birliği yaparak Nayla'yı kullanıp Tanrı İmparatoru ve maiyetine suikast düzenlerler. Bu olay sonucunda hepsi ölür. Leto'nun ölüm anında söyledikleri ise yine bu ikiliye rehber olacaktır. Siona ve onun torunları kâhinler tarafından görülmemektedir. Leto tarafından aranan, istenen, Altın Yol'da yürüyecek nesil onlardır. Eseri genel değerlendirecek olursam diğer üç kitaptan daha az sevdiğimi söyleyebilirim. Ağır giden bir kitaptı ve bazı şeyler çok uzatılmıştı. Yazar yine kitabın sonunu öyle bir yerde bitirmiş ki kitap boyunca azalan hevesim bir miktar yerine geldi diyebilirim. Frank Herbert, insanın merak duygusunu işletmeyi iyi biliyor. Diğer kitapta görüşürüz!
Alıntı
Dune Tanrı İmparatoruFrank Herbert · İthaki Yayınları · 20214,150 okunma