2025 106. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 00:00
Amerikalı yazar Hernan Diaz’ın 2023 Pulitzer Kurgu Ödüllü romanı Güven. Amerikan edebiyatıyla aramın pek iyi olduğu söylenemez. Bu yüzden bazen iyi olduğunu bildiğim metinleri bile erteliyorum. Fakat ara sıra önyargılarımı bir kenara bırakıp şans veriyorum, Güven de bu şansın karşılığını fazlasıyla veren kitaplardan biri oldu. Kitapta ne ararsanız var; kurgu içinde kurgu, anlatının sınırlarını zorlayan çok katmanlı bir yapı ve her sayfada yeniden kurulan bir hakikat. İlk başta kitaba adapte olmakta zorlandım; aynı hikâyeyi farklı biçimlerde okumak bir noktada yorsa da, metin ilerledikçe Diaz’ın niyetinin tam da bu olduğunu anladım. Roman dört bölümden oluşuyor. İlkinde, 20. yüzyılın başında New York’un finans dünyasında yükselen Benjamin ve Helen Rask çiftinin hikâyesini okuyoruz. Ancak sonraki bölümler bu anlatıyı sürekli tersyüz ediyor; her ses, bir öncekini sorguluyor, bozuyor, yeniden kuruyor. Diaz böylece sadece bir servet hikâyesi anlatmıyor; güvenin kime, neye ve hangi anlatıya ait olduğunu da sorguluyor. Zihinsel bir oyun kadar duygusal bir sorgulama da barındıran, etkileyici ve derinlikli bir roman. Severek okudum.
İnceleme
GüvenHernan Diaz · İthaki Yayınları · 2025368 okunma