2023 Pulitzer Kurgu Ödülü kazananı Güven gerçekliği sorgulayan, alternatif kurgularla inşa edilmiş bir ezber bozan. Tam hikâyeyi çözdüm dediğiniz noktada güvendiğiniz kurgu metin elinizde kalıyor ve bilmecenin cevabını bir sonraki kurguda arıyorsunuz. Diaz, finans dünyasının gölgesinde geçen olayları dört ana kurgu ile anlatıyor. Bir roman, bir otobiyografi, bir anı ve bir günlük. Her biri bir kitap olabilecek kadar sürükleyici ve farklı üsluplarla yazılmış.
1920’lerin Amerikasında büyük bir servet sahibi olan Benjamin ve Helen Rask çiftini anlatan Kefaret adlı kurgusal bir romanla başlıyoruz. Bay Rask, Wall Street’in en başarılı iş insanlarından, eşi de eksantrik bir aristokratın kızı. Büyük Buhran döneminde sadece menkul kıymetlerin değil tüm dünyanın kaderini değiştirecek gelişmelere imza atan bir para imparatorluğunun sahibi oluyorlar. Bu anlatı, klasik bir yükseliş ve trajedi hikâyesi gibi görünüyor. Ancak ardından gelen üç farklı kurgu, bu ilk anlatının doğruluğunu sorgulamamıza neden oluyor. Her bölüm, gerçeklik algımızı biraz daha sarsıyor ve kimin güvenilir olduğunu sorgulamamıza yol açıyor.
Çok katmanlı, farklı anlatım teknikleri ile yazılmış kitapları sevenlerin bayılacağını düşünüyorum. Çok kolay okunan bir kitap olmasa da ayırdığınız zamana değiyor. #tavsiyedir #okuyunuz
“Çoğumuz zaferlerimizin başaktörü, yenilgilerimizin ise mağduru olduğumuza inanma eğilimindeyizdir. Galibiyeti kendimize mal ederiz ama hüsranda payımız yoktur, esasen kontrolümüz dışındaki güçlerce bozguna uğratılmışızdır.”
Çeviren : Kerem Sanatel