2021 31. kitabı
Namık Kemal - Vatan Yahut Silistre Gazeteci ve yazar kimliği ile tanınan Namık Kemal'in en bilinen tiyatro eseridir Vatan Yahut Silistre. Oynandığını gördüğü ise tek piyesidir. Yurtseverlik ve kahramanlık temalarının çok yoğun hissedildiği bu eser, İstanbul Gedik Paşa Tiyatrosu'nda oynandığında halk tarafından büyük coşku ile karşılanmıştır. Namık Kemal, imparatorluğa tehdit olarak görüldüğünden Sultan Abdülaziz tarafından sürgüne gönderilmiştir. Ancak sürgün bile oyunun oynanmasına engel olamamıştır. Eser, 1853 Osmanlı - Rus Harbi (Kırım Savaşı) sırasında askere alınan İslam Bey ve asker kılığına girerek onun peşinden giden Zekiye Hanım'ın aşkını konu edinmektedir. "Vatanını sevmeyen adamdan nasıl aşk beklersin?" demiştir İslam Bey, gözü yaşlı sevdiğine. Askere gidip dönmeyen, hiç göremediği babası gelir aklına Zekiye Hanım'ın. Anacığı onun ardından eriyip gitmiş, hakkın rahmetine kavuşmuştur. Babasının ise mezarı varsa bile nerede, bilinmemektedir. Zekiye Hanım acılar içinde bunları düşünürken, İslam Bey'in savaşa gitmeden önce askerlere yaptığı uyarıları duyar penceresinden. "Seni seven hiçbir zaman arkandan ayrılmazmış, öyle mi? Ama erkek değilmişim. Olsun! Kim bilecek?" Böylelikle alır ardından askere gitme kararını. Öyle etkileyici bir eser ki, okurken vatan sevginiz dolup taşacak. Okurken o cephede onlarla birlikteymişsiniz gibi hissedeceksiniz. Bir oturuşta bitireceğiniz bu eser, sonuyla da sizi epey şaşırtacak. Mutlaka okuyun diyorum. İnstagram: @duslerguncesi
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,6bin okunma