Körlük
2025 12. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 15:10
Bu kitap boşu boşuna Nobel Edebiyat Ödülü almamış sahiden. Kurgusu o kadar güçlü o kadar gerçekçi ki. Normalde bilim kurgu türünde kitapları okurken şu an bu okuduğunuzun kurgu olduğunu bilirsiniz. Ancak bu kitapta işlenen olay o kadar hayatın içinden ve o kadar olası ki satırların arasında su gibi akıp gidiyorsunuz okurken. Yaşanan olayların gerçekçiliği karşısında vahşete düşüyorsunuz. Kitapta birçok cümle sizi derin felsefik düşüncelere itiyor. Ahlâkî ikilemler bolca eklenmiş. Okurken siz de kendinizi onların arasında hissediyorsunuz ve durum daha da trajik bir hâl alıyor. Uzun zamandır beni böylesine etkileyen bir kitap okumamıştım. Biraz da tekniğinden bahsetmek gerekirse kitabın dış tasarımının estetiği çok güzel fakat cümleler arasında noktalama işaretlerinin azlığı ve diyalogları belirten uzun çizgilerin, arasözleri belirten kısa çizgilerin, tırnak işaretlerinin hatta ve hatta yer yer soru işaretlerinin olmayışı okuyucu okurken zorluyor. Bunun açıklaması da yazarın yazı stiline bağlı kalınarak çevrilmiş şeklinde yapılmış. Bu sebeple denecek bir şey yok o da kendisinin stili demek ki. Kitabın sayfa sayısı ideal olaylar ne havada kalıyor ne de uzattıkça uzatılıyor. Okurken sıkılmayacağınız, kendinizi hiç bilinmeyen bir ülkenin insanları arasında yaşam savaşı verirken bulacağınız bu sürükleyici kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Edebiyat & Roman
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,8bin okunma