"Tartışmaya girmedim ,neme lazım!Kadın, mahalle müdürüyle senlibenli konuşur.Erkeklere fikir,kadınlara nasihat verir."
"Basık bir burun,açık hayretle açılmış sulu bir ağız, büyük, köyü kahvrengi,insanı denemeyecek kadar masum gözler ;gözlerin beyazlarında da hayret.Saçları karmakarışık ,üstlerinde sigara külü var."
Sait Faik Abasıyanık’ın Tüneldeki Çocuk kitabını okurken, onun dünyasına bir kez daha hayran kaldığımı söylemeliyim. Kitap bir hikâye kitabı olmasına rağmen, içindeki her öykü ayrı bir duygu bırakıyor. Sokaklar, balıkçılar, yoksul insanlar, çocuklar ve İstanbul’un gizli kalmış köşeleri… Hepsi bir araya gelerek hem içimizi ısıtan hem de ince bir hüzün bırakan bir atmosfer yaratıyor.
Kitaba adını veren “Tüneldeki Çocuk” hikâyesi beni özellikle etkiledi. Karanlık bir tünelde karşıma çıkan o yalnız ve içine kapanık çocuğun hâli, içimde derin bir merhamet duygusu uyandırdı. Kısacık bir karşılaşmanın bile insanın iç dünyasında nasıl iz bıraktığını hissettiren bir hikâyeydi.
Diğer öykülerde de Sait Faik’in o klasik temalarını görmek mümkün: balıkçıların ağır yaşam mücadelesi, sokak çocuklarının masumiyeti, insanların birbirine görünmez bağlarla tutunması ve İstanbul’un şiir gibi semtleri… Yazar, sıradan insanların hayatını anlatırken aslında “insan olmanın özünü” anlatıyor: merhamet, yalnızlık, umut, adalet arayışı, dostluk…
Benim için bu kitabı değerli kılan şey ise Sait Faik’in olaylardan çok duyguyu anlatması. Dili sade ama bir o kadar büyüleyici. İnsanları yargılamadan, oldukları gibi kabul ederek yazması beni her zaman etkiliyor. Okurken bazen bir çocuğun gözünden, bazen bir balıkçının ellerinden, bazen de İstanbul’un arka sokaklarında dolaşan bir ruh gibi hissettim. Hüzün var ama karanlık değil; her öykünün içinde küçük bir umut ışığı saklı.
Kısacası, duyguyu, insan hikâyelerini ve İstanbul’un kokusunu seven herkes için Tüneldeki Çocuk çok özel bir kitap. Benim için de öyle oldu.
Büyük usta yazar Sait Faik Abasıyanık ;insanı, doğayı, hayatı çok iyi gözlemleyip kaleme alan bir yazardır.Eserlerinde kendinizden de birşeyler buluyorsunuz.
The Kitap Yayınları
@iremhattat