2025 26. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2025 13:46
Baya garip bir kitaptı garip seyler okumayı severim. buram buram kasım kokuyordu kitap doğru dönemde okumusum böyle bir sey okumaya ihtiyacım vardı sanırım bana yaşattığı duygu yogunlugu hosuma gitti. bir kere kitabın hem fazlasıyla gerilimle hem de edebiyatla harmanlanmasi hosuma gitti. kitaptaki en normal karakter richarddi sanırım yani okurken en rahat onunla empati kurabildigimi soyleyebilirim. diğer karakterlerin ic dünyasını anlamakta zorlandım. kitaba baslamadan önce az cok tahmin ediyordum kitabin evrenini. yani dark academia tarzı diyebilirim direkt. Eğer Kötü Olsaydık i okumustum. iki kitabı benzetiyolar diye biliyorum veya Babil ile de hani gectikleri ortam itibariyle aynı tarza sahipler gibi. Eğer kötü olsaydık'ı da babil'i de okurken keyif aldim. okul ortamı, edebiyat, dil ile ilgili hepsi de. yani gizli tarihin de öyle oldugunu düşündüm zaten oyleydi de bir bakima. her seyi romantize eden gencler, aralarında içten ice gerilimi yukselen kıvılcım ve tak cinayet. yani buraya kadar tahminlerim dogruydu. zaten kitabın ilk ceyreginde richard, surekli söylenen cumlelerden sonra parantez açıp 'bu söylediğinin anlamini sonradan farkedecektim' tarzı seyler söylüyor oralarda biraz gerildim acikcasi. evet bir cinayet oldu ama cinayet sebebi pek tahmin ettigim gibi değildi. yani nedense aşkla ilgili bir seyle bağdaştrdim başta. ama tshminimin aksine kitapta ask yoktu neredeyse diyebilirim. sadece şu şununla yatmış bunun şöyle fantezileri var diye bilgi veriliyor gibi geldi. yani ilişkileri o kadar garipki. ikizlerden bahsetmicem bile eger aralarında gercekten oyle bir şey varsa iğrenç. Bir ara richard ve francis olacak sandım ama richard cok kendi halinde takılıyor yani genel olarak sophie dışında iliski yapmamasına sasiridm. camillaya olan aşkı bana pek geçmedi. platonik misin nesin bir karar ver. zaten ikizlerle genel olarak cok bag kuramadım. camillaya hic isinamadim ayrıca henry ile ne alaka hiç beklemiyordum biraz gecistirilmis gibi geldi. Henry ilk başta aşırı gay vibei veriyordu bu arada. ama sonlara doğru bunun biriyle ilişki yaşaması mümkün değil dedim camilla şaşırttı ana konuya geceyim bence. Bunny... bence bu kadarını hak etmedi asla. dengesizlikleri kabul edilemez tamam ama para konusunda onların sorumsuzlugundan kaynaklanıyor biraz. karşındaki senin paranı bir yer, iki yer ama 3. de kendi elinle tüm paranı kucagina sermezsin. buna karşı koyamamalari sacma geldi. bir de henrynin bu duruma karşı büyük bir sinir duyup hala bunnye türlü türlü para yedirmesi. olaydan onceki kısımlardan bahsediyorum. olaydan sonra biraz suspayı kafasıyla bakılıyor. Bunnynin zaten kendi bilişsel sıkıntıları oldugu belli. bence o yuzden bu olayı hazmetmek ona çok ağır geldi. belki de son zamanlarda bu sebeple daha fazla sacmalamaya başladı. fikirleri cok salakca evet. arkadaşları bu durumdan rahatsız oluyorlarsa daha katı bir çizgi cizmelilerdi. yani bazı sahnelerde benim bunnye yumruk atasim geldi. her seye susup birden oldurmek ohm biraz şov mu olmus. (kız zaten olay o ya) 'Henry ve arkadaslarinin' yaptığını nasıl yorumlucam bilmiyorum cunku anlayamdim. ilk başta cin mi çağırıyor bunlar falan oldum. Böyle bir şeyi yapmaya calismalari belli biraz deli saçması gelebilir. nasıl desem spritüel seylere inanırım biraz. yani inanc ile bunu yapabilmis olmalari mümkündür belkide. mitolojiye olan ilgim tozlu raflardan kalktı bakkhalar'i okumayı düşünüyorum ne yaptıklarını belki daha iyi anlayabilirim. adam öldürme konusunda yorumlayabilecegim bir detay yok. çünkü çok hızlı gelisiyor her sey mechul. bunu yaparken hicbiri mi biz napiyoruz amk demedi. bence biraz macera arıyorlardı. Henry tekdüze hayatından sıkıldığı için ne işlere bulaştık. bunnyi öldürme sebebinin o oldurme arzusundan kaynaklandığı belliydi. bunny öldükten sonra Henry iyice kafayı yedi bence. cenaze süreci beni sıktı biraz. fbi ile konuşmaları falan. ayrıca henrynin richarda olanları anlatmasında bir bityenigi var gibi geldi. bence kesinlikle planın aksi gitme durumunda onu ortaya atacaktı. Charlesin delirmesini normal buluyorum. çünkü cinayetten önce de yapmayalım tarzı bir sey demisti. Henrynin richardla hastayken ilgilendigi sahnede şaşırdım insanlık alametleri gostermeye başladı biraz diye. julianin gitmesi bence dogruydu olanlardan sonra hicbirsey olmamış gibi ders vermeye devam edemezdi yani boyle bir son beklemiyordum. çarpıcı bir son bekliyordum evet ama böyle degil. hele henryden asla beklemezdim daha bencil bir tavrı vardı çünkü. intihar.. onun için biraz fazla kacar gibi gelmisti
Gizli TarihDonna Tartt · Pegasus Yayınları · 20182,924 okunma
1 +1'leme