Roman, Tender Branson adlı bir adamın sesiyle başlar – o, Creedish Death Cult adlı tuhaf bir intihar tarikatının tek hayatta kalan üyesidir. Kitap, bir uçağın kara kutusuna kaydettiği "itiraf" şeklinde ilerler: Tender, uçağı kaçırmış, yakıt bitmek üzere ve Avustralya çölüne doğru düşüyor. Anlatı tersine akar (bölümler 47'den 1'e, sayfalar 289'dan 1'e doğru numaralandırılmış), yani sonu başta, başı sonda. Tender, çocukluğundan başlayarak hayatını anlatır: Tarikatın katı kuralları, dış dünyaya sürülmesi, temizlikçi olarak çalışması, bir anda "ünlü hayatta kalan" haline gelmesi ve şöhretin getirdiği kaos.
Chuck Palahniuk burada klasik "kurban kahraman"ı tersyüz eder ve şunu haykırır: Hayatta kalmak, aslında en büyük lanettir; çünkü seni bir "ürün"e dönüştürür.
1.Din ve tarikatlar bir tüketim tuzağıdır
Creedish tarikatı, "günahkar" dünyaya hizmet ederek "kurtuluş" vad eder – ama aslında kapitalizmin bir parçasıdır. Tender gibi "hayatta kalanlar" bile birer meta olur: Kitaplar yazar, konuşmalar yapar, hayranlar peşine düşer. Palahniuk, dinin nasıl bir "marka"ya dönüştüğünü tiye alır.
2.Ünlülük = Ölümcül bir illüzyon
Tender, "tek hayatta kalan" diye aniden meşhur olur: Talk show'lara çıkar, ev eşyası infomercial'larında rol alır ("Bu fırçayla tuvalet temizleyin, günahlarınızı silin!"). Ama şöhret, onu boş bir kabuğa çevirir. Kitap sorar: Gerçek kimliğin ne kadarını feda edersin dikkat için? (Fight Club'daki tüketim eleştirisinin devamı gibi.)
3.Hayatta kalma, intihardan beter
Tarikat üyeleri toplu intihar ederken Tender "kurtulur" – ama bu kurtuluş, yalnızlık, sahtelik ve sürekli bir performans getirir. Romanın en vurucu yanı: Gerçek özgürlük, her şeyi yok etmekte; ama toplum seni "hayatta" tutarak zincirler.
4.Biçimsel numara: Ters anlatı
Kitabın geriye doğru gitmesi, hayatın "sonunda her şey anlam kazandığını" ama aslında kaotik olduğunu vurgular. Son cümle yarım kalır – ama Palahniuk'a göre Tender hayatta kalır, sadece "ölüymüş gibi yapar".