Eşkıya değil, kahraman
2025 59. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 18:44
Spoiler bulunabilir, ona göre okuyunuz. İnce Memed.. Eşkıya derler ona ama o bir kahramandır aslında. Küçüklüğünden beri sesi çıkmayan, öylece boyun eğen bir toplumda yetişmiştir İnce Memed. Ondandır bu adalet duygusu, bu özgürlük tutkusu. Özgürlük dediysem de dağa çıkmak değil. Bir köy düşünün; insanları ekinleri ekip biçiyor ve sonra çoğunu köyün zalim ağası Abdi'ye veriyor, inekler hep Abdi'nin. Köylüye sinirlendim pek tabii. Bir araya gelip haklarını aramak yerine koyun sürüsü gibi.. Öyle şeylere tahammülüm olmadığından bu sahnelerde kitabı bırakacaktım. Kötü olduğundan değil, aksine Yaşar Kemal öyle güzel anlatmış ki. Köylüyü, ağaları.. Hakim kızın suçsuz olduğunu biliyor ama ortada aleyhine şahit çok diye atıyor hapse. Bu aleyhine şahitlik yapan insanların da vicdanı yok. Şu kitabı okurken kaç kere vicdansız, namussuz dedim şu insanlara. YAZIM DİLİ: Oldukça akıcı ve sürükleyici olduğu için soluksuz okuyacaksınızdır. Kitabın başlarında fazla virgüllerden dolayı çok az zorlandım, sonraları alıştığımdan mı, düzeldiğinden mi bilmem beni sıkmadı noktalamalar. Punto büyük, diyaloglar fazla. Yani sayfa sayısından gözünüz korkmasın. Diyaloglar günlük konuşma tarzında yazılmış, beğendim. Yöreye uygun kelimeler, ağız farklılıkları muhteşem. KARAKTERLER: Tek çeşit karakterden ziyade çeşitlilik ve karakter tasvirleri güzeldi. İnce Memed adaletsizlik duygusuyla başlar macerasına. Hem annesine, hem kendisine, hem de köylülere yapılan zulme karşı gelir ve Abdi'nin baş düşmanı olur. Şu Abdi de kaç canlı! Kötüye bir şey olmaz misali, kaç kere yaralandı ama adam ölmüyor. Köylüler de bir o taraf bir bu taraf, omurgasızlar. Memed mi güçlü "Yaşa Memed", Abdi mi güçlü "Ağamıza canımız feda!" Memed sabırlı adam vesselam. Cabbar.. Diğer kitaplarda görürüz umarım. İnce Memed bir romandan daha fazlasıdır aslında. Bir uyanış, bir baş kaldırı, bir adalet duygusudur. Umuttur, gelecektir. Eşkıya değil, bir kahramandır. Yok yere adam öldürmez. Kitap başındaki fazla virgülden ve sevmediğim birkaç sahneden dolayı 9/10 puan vereceğim. Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim.
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202374,4bin okunma
Kaleminize sağlık efenim. Anlaşılan okuma etkinliğimiz bizi topluca sevdiğimiz bir kitapla buluşturmuş, güzel haber 🥰
Leyla
@si_h_irsizsair itiraf ediyorum alıntılarının çoğunu okumuyorum kitabın heyecanı kaçar diye kfbf
Leyla
İncelemelerimde yanlış yaptığım, önerdiğiniz, 'böyle olmaz şöyle daha' iyi dediğiniz yerler olursa lütfen söyleyin. Bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum