2025 62. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2025 17:39
Merhaba arkadaşlar. İstanbul’un sevgilisi olan bu değerli -ve nadir- Fransızlardan Pierre Loti ile 6 kitaplık çok hoş bir yolculuğun dördüncü durağındaydık. Hep birlikte Türkiye ve Türkler hakkında dar bir pencereden bakmak yerine objektif bakmaya çalışan, bu sebeple bizlerin sıcak kanlı olduğunu öğrenen, öğrendikten sonra buradan kopamayan bu değerli insanın (kimilerine göre yalnızca bir subay) bu kitabında neleri kaleme aldığını hep beraber inceleyelim. Pierre Loti’nin her zaman Türk dostu olduğunu yinelemesi yalnızca lafta da değildir. Bunu 6 incelemenin de başına tutturacağım. O hem Balkan Savaşları hem 1. Dünya Savaşı hem de İstiklal Savaşımızı yapacağımız Anadolu işgalinde kolay olan güçlü tarafı savunmak yerine her daim sıcak karşılandığı ve kimseye zararı olmayan aziz Türk milletini savundu. Milli mücadele dönemlerimizde kendi devleti de dahil işgalci olan ve hata yapan Fransa’ya karşı çıkarak bizimle aynı safta yaşadı. Bu ise ona yaşadığı Eyüpsultan’daki Pierre Loti Kahvesinin bulunduğu tepenin hatırına Pierre Loti Tepesini kazandırdı. Ayrıca bir de Nazım Hikmet’in ona sataştığı bir bölüm var ki, Nazım Hikmet şiirleriyle gönüllerde taht kurmuş bir insan olsa da benim için en değerli şahıslardan birine ‘Burjuva Kemal’ ve ‘Köpek’ dediği için gözümde zerre değeri olmayan biridir. Pierre Loti’nin yanından geçemez. Şiir yazan çok insan var. Ancak bunların neye ve kime hizmet ettiğini iyi bilmek lazım. Her ekrana çıkıp dostluk & kardeşlik türküsü söyleyenlerin aslında ne istediklerini de iyi bilmek gerek. Sanırım kimden bahsettiğim anlaşılmıştır. Ermeni Katliamı safsatasına inanan, böyle bir katliamın olduğunu savunan herkes haindir! Yeterince açık ve net mi? Ağzımızı sağa sola eğiyor muyuz? Ben Ermeni katliamını savunuyorum diyen eğer bir de Atatürkçüyüm diyorsa bizden uzak dursun, kıymetlimizin adını kullanıp kirleten her şeyi laikliğe bağlayan yobazlardan farkı olmayanlar bizden uzak olsun. Atamızın adını kirletmeyin, anısına ve yaptıklarına da saygı duyun diyerek, sert bir giriş yapalım. Dünya bunun ekmeğini yıllardır çok güzel yedi ama bizlerin karnı tok. Türkler, söylenildiği gibi katliamcı ve faşist (bunu özellikle vurguluyorum) olsalardı eğer, bir tane bu konuyu konuşacak insan kalmazdı zaten. Biz öyle 200-300 yıllık tarihi olan bir millet değiliz. Yazıtlarımız Asya’nın dağlarında tüm dünyaya meydan okurcasına ayakta duruyor. Ve böyle savaşçı bir millet eğer katliam yapmayı tercih etseydi, bu konuyu savunan ve acıtasyon yapan herkese açıkça meydan okuyorum ki bir taneniz bugün bunu konuşacak olmazdınız çünkü hayatta olamazdınız. Üstelik tarihi belgeler ve arşivlere de göz atıldığında Türklerin değil Ermenilerin katliam yaptıklarını, açıkçası zavallı ve sefil konumda olanların kendi öz yurtlarında adeta mülteci gibi azınlıkta kalarak katledildiğini görürüz. Burada Türk ile kastımız içerisinde Türk, Kürt ve Zaza olan insanlarımızın yoğun olduğu ülkemiz sınırları içidir, Doğu bölgemizdir. Ermenistan Devrimci Federasyonunun hayali olan Büyük Ermenistan yalnızca Türklere değil bu bölgede yaşayan ve Türk kimliği taşıyan herkese düşmandır. Ve yaptıkları katliamlar da tüm etnik unsurlara yapılmıştır. Çünkü Türkiye, çünkü medeniyetin beşiği bu coğrafya biz Türklere bırakılmayacak kadar değerlidir. Mesela ben Erzincanlıyım. 11 Temmuz 1916’da benim şehrim Ermeni çeteler tarafından işgal ediliyor, 13 Şubat 1918’e kadar bu işgal devam ediyor. İşgal sırasında benim büyük dedemle gelen Ermeni işgalcilerin birlikte yemek yediğini, eğlendiğini, güzel zaman geçirdiklerini mi düşünüyorsunuz? Özellikle savaşın ne olduğunu görmemiş ve hayatı sosyal medyadan ibaret zanneden çakma hümanistlere söylüyorum bunu. Yaklaşık 400 yıl boyunca savaştığımız Ruslar bile Ermenilerin yaptığından şikayetlenip bölgeden çekilmiş, Ermeniler bunu fırsat bilip kadın, çoluk, çocuk, bebek, yaşlı demeden herkesi katletmişken; insancıl olacaksanız önce kendi insanlarınıza olun. Doğruları duymak o dönem bile Avrupa’nın o kadar zoruna gitmiş ki ‘Sansür Edilmiştir’ yazısını biz o dönem kayıtlarında görüyoruz. Tarih boyunca Türklere borçlu yaşayan Fransa da bu ihanete katılmış diğer Avrupa devletleri gibi o bile Ermeni yanlısı bir tutum izlemiştir. Bu arada, ben Ermeni düşmanı değilim. Ancak kendi yaptıkları katliamları bugün sanki biz yapmışız gibi çıkıp anlatmalarına düşmanım. Günümüzde bile Ermeni yanlısı tutumun devam ettiğini görmek, Avrupa ve Asya kapısının bu şekilde zorlanması oldukça dikkate değerdir. Bu yüzden hep söylüyoruz yine söyleyeceğiz, yalnızca sıra bize gelmedi. Biz sabırlı bir milletiz ama sıra bize geldiğinde her yerde olduğu gibi 3-5 çürük zihniyet dışında koca bir vatanın nasıl tepki vereceğini göreceklerdir. İcraatları yönetimler değil halk yapar. Ve iş halkın eline düşerse, neler olacağını yeniden göreceklerdir buna şüphemiz yok. Be bizler burada tıpkı Batıcılık gibi tıpkı Klasizm, Romantizm, Realizm gibi bir akım görüyoruz: Turcophobic. Yani bildiğimiz anlamda Türk Düşmanlığı. Bunun da bir akım olduğunu ve kitlelerin buna da kapıldığını öğreniyoruz. Ve yine kitaptan ilerlediğimizde bizler son dönemde Fransa, İtalya ve İngilizler ile soğuk veya sıcak çatışma halinde olan Türklerin bu çatışmalar nedeniyle diğerlerinden ayrı tutulduğunu fark ediyoruz. Her ne kadar Pierre Loti, Fransa ve Türkler yüzyıllardır dost dese de kendi topraklarımızı işgal eden diğer ülkelere karşı savunma yaptığımız için bile (o dönem saldırı için uygun silahlarımız hiç olmadı) karşımızda kim varsa onun desteklendiğini gördük. Loti, bu konuda başarılı olamayınca mezhepleri de kullanmaktan çekinmiyor. Türklerin, Katoliklerin dostu olduğunu ve onlara hoşgörü ile yaklaştığını; Katoliklerin de Ortodokslarla sorunu olduğunu eklemeyi ihmal etmiyor. Bazıları şu çabayı görüp utanmalı demek isterdim ama onlarda o cesaret olabilir mi? Önlerinden kemikleri eksilir sonra. Her neyse işte böyle güzel, asaletli ve gurur verici bir eseri geride bırakmış olduk. Teşekkürler Loti, Teşekkürler! İncelemeler: #44440973 #134561659 #134580752 #289462151 #289557847 #289636575 Okumalar: Aziyade Bezgin Kadınlar (Mutsuz Kadınlar) Can Çekişen Türkiye - 1914 Doğu Düşleri Sona Ererken Doğudaki Hayalet Ermenistan’daki Katliamlar ve Türkler İzlanda Balıkçısı Hepimize iyi okumalar dilerim..
Ermenistan’daki Katliamlar ve TürklerPierre Loti · Kaynak Yayınları · 201545 okunma