Eski geleneklerin çarpıtılmasına dair örneklere her dinde rastlanır.
IŞİD, İslam'ın özgün ve saf haline dönmekle övünür. Ama aslında yepyeni bir İslam anlayışları var. Eski kutsal metinlerden alıntı yaptıkları doğru. Ama hangi metinleri kullanıp, hangilerini göz ardı edecekleri ve alıntıladıkları kısımları nasıl yorumlayacakları hususunda ihtiyatlı davranıyorlar. Esasen, kutsal metinleri işlerine geldiği gibi yorumlama tavırları da başlı başına çağdaş bir olgu.
Bilindiği üzere, tefsir, eğitim görmüş ulema sınıfının, Kahire'deki el-esher gibi saygın kurumlarda İslam hukuku ve teolojisi çalışan âlimlerin tek elindeydi. IŞİD liderlerinin pek azı böyle bir eğitime sahip. Ulema sınıfının en saygın mensupları Ebu Bekir el-Bagdadi ve şürekâsını cahil ve azılı mücrimler olarak görüp kınıyorlar. Bu durum IŞİD'i kimilerinin iddia ettiği gibi İslam dışı ya da İslam karşıtı kılmıyor.
Barack Obama gibi Hristiyan liderlerin kalkıp, Ebu Bekir el-Bagdadi gibi Müslümanlığı kimlik edinmiş kişilere, Müslüman olmanın ne demek olduğunu anlatmaya cüret etmesi de son derece ironik.
21. Yüzyıl İçin 21 DersYuval Noah Harari