Hikem-i Atâiyye Şerhi hk…
2025 19. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 23:51
Herkese selâmlar… 2014 yılından beri düzenli ve sistemli bir şekilde kitap okumaya çalışırım. Ve kitapları sadece metâ’, para verilen bir eşya olarak değil de bir yâr, bir dost, bir yuva, bir sırdaş, bir hâldaş olarak görürüm. Kitaplarla takriben 12 yıllık (daha önceki tarihleri hesaba katmıyorum) dostluğumuzda bazı düşünceler oluştu ki bu düşüncelerden birisi de; bazı kitapların bizi ayrıcalıklı kıldığıdır. Elbette her kitap kıymetlidir, özeldir ama ‘bazı’ büyük eserler; okuyan kişiyi kıymetlendirir, değerlendirir… Bu eserlerden biri de kesinlikle Hikem-i Atâiyye Şerhi oldu. Hikem-i Atâiyye’nin zaten kendisi çok kıymetli bir eserken, Hüsnü Geçer’in şerhi âciz kanaâtimce şerhler içinde taç şerh olmuş… Zira daha önce Hikem-i Ataiyye, Hikem-i Ataiyye Şerhi ve Veliler Sofrası şerhlerini okumuştum ama bu eseri epey kapsamlı ve külliyatlı bulduğum için bu cümleyi kurabiliyorum. Ayrıca merhum Hüsnü Geçer Efendi de ilmi ile âlim ve aynı zamanda bir şeyhin de vârisi, diye biliyorum. Bu da yazdıklarının manevi ve ledünnî bereketini ön plana çıkarır diye düşünüyorum. Ataullah İskenderi ’nin zahirde bir cümlelik hikmetlerini şerh ettiği eserde Kur’an-sünnete ittiba, şeriata ittiba, marifetullah, muhabbetullah, kurb-i ilahî, hakiki tevekkül, tefekkür, tasavvufun özü, mürşide ihtiyaç, Allah’tan istemenin mâhiyeti vs aklınıza gelebilecek her türlü mevzuû doyurucu cümlelerle şerh etmiş merhûm… Hayretler içinde okuyacağınız misaller, duyulmamış menkıbeler, maddi aklı zorlayacak sonuçları tasnif edip titiz bir çalışmayla talibine sunmuş… Benim için bir diğer önemi de şu ki: Kitap nereden baksan 1.5-2 yıldır bende ve hep masamda, gözümün önünde duruyordu ama maddi-manevi her türlü ağır olmasından mütevellit bir türlü cesaret edemiyordum. Zaten bu sene bile 3 Ağustosta başlamışım, 75 sayfa okuyup bırakmışım, sonra bir daha ekim ayında asıl okumaya başlamışım… Her zaman söylediğim gibi: “Her kitabın bir kaderi var” bu kitapla buluşmamızın vakti/kaderi böyle olacakmış demek ki… Galiba epey lafazanlık yaptım, artık susayım. Ez-cümle: Bu güzel eseri herkese değil de; tasavvufa ilgili, meraklı; bir şeyhin eteğini tutmuşlara öneriyorum. Son söz; Hikem-i Atâiyye Şerhi’ni okuduğuma göre birazcık inzivaya çekilme zamanı geldi diye düşünüyorum. Takriben 1 aydır düşünüyordum da eserin bitmesini bekliyordum. Hayırla kalın. Güzel insanlarla ve güzel kitaplarla bereketlensin ömrünüz inşallah…
Hikem-i Atâiyye ŞerhiHüsnü Geçer · Ketebe · 202237 okunma
··1 alıntı·
1 +1'leme
1.224 Gösterim
Ben de sizden alıntıları görüp kitaba merak salıp satın aldım, yolda daha gelmedi. Çok ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Kalplerin Keşfi on yılı aşkın zamandır kitaplıkta duruyor, okumaya cesaret edemiyorum ben de ama bu kitap nisbeten daha kolay gelir diye düşündüm
Tâhir Ceyhun Yıldız
Ben sizin yerinize olsam önce Kalplerin Keşfi’ni okurdum ve nitekim ben de öyle yaptım.🙂 Kalplerin Keşfi, Hikem-i Atâiyye’ye nazaran daha yüzeysel, daha bilindik meseleler. Hikem-i Atâiyye Şerhi ise çok ağır tasavvufi ifadeler, izahlar, meseleler içeriyor. 🙂 Ama tabii siz bilirsiniz yine de, vesselam.
Memleketçilik mi yapıyorum bilmiyorum ama ben daha bu şerhi daha çok seviyorum Hikem-i Ataiyye Şerhi
Tâhir Ceyhun Yıldız
He; memleketçilik derken, orayı anlayamadım hocam. Af buyurun 🙂