Puan vermedi·67 syf.····Okunma: 14 Temmuz 2022 16:57 12 – Tezer Özlü – Çocukluğun Soğuk Geceleri
Tezer Özlü’yü okumak, yalnızca bir yazara temas etmek değildir; insanın kendi içindeki yarılmalara, karanlık koridorlara, çocuklukla yetişkinlik arasındaki o hiçbir zaman tam kapanmayan çatlağa bakmasıdır. Çocukluğun Soğuk Geceleri de işte tam bu yarığa yerleşir. Kısa, parçalı, kesik cümlelerden oluşan ama bir ömürlük acıyı taşıyan bir metindir. Dışarıdan bakıldığında bir “otobiyografik roman” gibi durabilir; fakat Özlü’nün yazdıkları otobiyografiyi aşar. Bu kitap, bir çocukluğun nasıl bir iç sürgüne dönüşebileceğinin romanıdır.
Kitabı okurken önce şunu fark ederiz: Özlü, dünyaya bir “gözlemci” olarak değil, bir “yaralı tanık” olarak bakar. Çocukluğun taşra evleri, dar koridorları, rutubet kokan duvarları, aile içindeki sevgisizliğin ve askeri düzenin izlerini taşır. Babasının düdük sesiyle başlayan sabahlar, bir çocuğun bedenine değil, ruhuna işleyen bir disiplin anlatısıdır. Bu ev sadece soğuk değil, aynı zamanda ruhen tıkanmış bir mekândır; dış dünyanın nefes alan tarafına karşılık, içerde hep eksik bir sıcaklık, eksik bir temas vardır. Özlü’nün tüm hayatı boyunca kaçmaya çalıştığı o “ev içi sıkışmışlığı” tam da burada filizlenir.
İlk bölümlerde babanın evde kurmaya çalıştığı militarist düzen, annenin sevgisizliği, Bunni’nin sürekli temizlikle geçen hayatı—bunların hepsi toplumsal bir sınıfın fotoğrafıdır aslında. Özlü sadece kişisel bir hikâye anlatmaz; erken Cumhuriyet döneminin öğretmen evlerini, küçük memur ailelerinin titiz ama yoksun dünyasını, mahallelerin o kendine özgü baskıcı atmosferini içerden bir tanıklıkla kurar. Evdeki “Atatürk köşesi”, kolonya ikramıyla geçen misafirlikler, başarı takıntısı, görev vurgusu… Bunlar sadece bir aileye değil, bir dönemin zihniyetine aittir. Özlü’nün yarası toplumsal bir yaradır aynı zamanda.
Fakat bu kitapta asıl sarsıcı olan, çocukluk ve gençlik boyunca taşınan yalnızlık hissidir. Özlü yalnızlığı bir duygu olarak değil, bir yaşam biçimi olarak tarif eder. Okul yolunda yüzüne vuran tipinin soğuğunda, taşra kasabasında kesilen elektriğin karanlığında, sobanın yanına sokularak giydiği okul kıyafetlerinin sertliğinde bu yalnızlığı hissederiz. Çocukluk burada hem bir başlangıçtır hem de bitmeyen bir ağırlık.
Özlü’nün anlatımında hafıza bir “zaman tüneli” değil, bir “duygu akışı”dır. Hatırladıkları kronolojik değildir; birbirine temas eden imgeler, kokular, mekânlar üzerinden ilerler. Birdenbire taşradaki soba sesinden Pera Palas’ın barına geçebilir. Bu kopukluk değil, varoluşun ritmidir. Özlü dünyayı hep içinden okur, dışarıdan değil. Bu yüzden romanın her satırında bir tür içsel titreşim vardır.
Çocukluğun Soğuk Geceleri aynı zamanda kadın bedeniyle, cinsellikle ve özgürlüğün anlamıyla erken bir yüzleşmedir. Yasaklı, gizli, suçlulukla iç içe geçen çocukluk cinselliği; erkek bedenine yabancılık hissi; yetişkinlikte karşılaşılan disfonksiyonel ilişkiler… Özlü hiçbirini saklamaz. Cinselliği romantikleştirmez, dramatize etmez; olduğu gibi, insani bir gerçeklik olarak anlatır. O yılların Türkiye’si düşünüldüğünde bu cesaretin kıymeti daha da görünür hale gelir.
Özlü’nün gençlik yıllarında Beyoğlu’na açılışı, Hayalet Oğuz’la tanışması, Balıkpazarı geceleri, kulüplerde sabahlamaları, ilk sevişmeler, ilk kaçışlar… Bunlar, bir kadının kendi bedenini, özgürlüğünü, yaşam tutkusunu arayışının parçalarıdır. İçerideki sıkışmışlığa karşı dışarıda bir özgürlük denemesi vardır. Ama Özlü hiçbir zaman kendini “nihai bir özgürlük”te bulmaz; hep aradığını, hep yetersiz bulduğunu hissederiz.
Romanın en çarpıcı sayfalarından biri de intihar girişiminin anlatıldığı bölümdür. Özlü bu bölümde ölümü bir “kaçış” olarak romantikleştirmez; daha çok, o dönemin sisteminin bir genç kadının ruhuna nasıl çöktüğünü gösterir. Ailenin, okulun, toplumun oluşturduğu baskı; kadın bedenine ve ruhuna yüklenen roller; yalnızlık… Tüm bunlar Özlü’yü ölümün kıyısına götürür. Psikiyatri kliniğinde uyanışı ise romanın kırılma noktasıdır. “Kurtuldum” değil “keşke kurtarmasalardı” hissi bunun göstergesidir.
Özlü’nün yazdıklarıyla ilgili en temel duygu şudur: Hiçbir şeyi kapatmaz. Yarayı kapatmaya çalışmaz; onu açar, içini gösterir, kendi karanlığını olduğu gibi paylaşır. Bu yüzden okuyucu olarak ona empati duymazdan önce, önce kendi karanlığımızla karşılaşırız. Kendi çocukluğumuzun boş odalarını, sevilmediğimiz anları, ev içi suskunlukları, ilk yalnızlıklarımızı hatırlarız. Özlü bunu bilinçli mi yapar? Belki hayır. Ama dili zaten bu etkiyi kendiliğinden yaratır.
Romanın son bölümleri, Özlü’nün ölüm ve yaşam arasındaki o ince çizgide yürüyüşünü gösterir. Bunni’nin ölümü, İstanbul sokaklarındaki karşılaşmalar, Beyoğlu’nun geceleri, taşranın eski kokusu, yeni aşkların ve ilişkilerin açmazları… Tüm bunlar bir zincirin parçaları gibidir: geçmişi bırakma arzusu ve geçmişin bırakılamayışı.
Bu bağlamda Çocukluğun Soğuk Geceleri, sadece bir “büyüme hikâyesi” değil, bir “hayatta kalma hikâyesi”dir. Özlü’nün kendi içindeki cehennemden geçerek yazdığı bir metindir.
Son sayfaya geldiğimizde anlarız ki, Özlü için yazmak bir terapi değil, bir direniştir. Çünkü bu kitap kendini anlatmak için değil, dünyayı yeniden anlamlandırmak için yazılmıştır. Ve her okur, bu kısa ama yoğun metnin sonunda kendi içindeki o karanlık mekâna bir adım daha yaklaşır. Belki de bu yüzden Tezer Özlü, Türk edebiyatında sadece bir yazar değil; bir “iç dünya öğretmeni” gibi hatırlanır. Çünkü çocukluğun soğuk geceleri geçmez; sadece anlatıldıkça hafifler.
–Çağrı ÖZPOLAT, Bibliyosmia, 01.12.2025