2025 16. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2025 15:14
Martin Eden sadece bir kitap karakteri değil, hayatına dahil olmaktan heyecan duyduğum bir kişi oldu benim için. Onu tanıdığımızda kendini geliştirme yönünde zayıf, küçük dünyasında yaşayan bir genç iken; hayatının aşkı ile karşılaşan Martin Eden'in kendinini geliştirip birkaç sınıf birden atlamasının hkayesini okuyoruz. İmla kurallarının ne olduğunu bile bilmezken zaman içinde ünlü bir yazar olmasına tanık oluyoruz. Martin'in gelişimi beni o kadar şaşırttı ki, hayran olmamak elde değil diye düşünüyorum. Bir zamanlar yanına bile yaklaşamayacağını düşündüğü, onun için çok önemli olan toplulukların arasına karışmakla kalmayıp, onların fikirlerini çürütecek kadar bilgili biri haline gelmesi azminin ve başarısının en somut örneklerindendir. Aşkına verdiği değer ve aşkı için yapmayacağı fedakarlık olmaması özellikle okumaktan keyif aldığım kısımlardan oldu. Ancak, okunması çok kolay bir kitap olmadığını söylemeliyim. Kitap Martin Eden'ın düşüncelerini o kadar fazla anlatıyor ki, kafasının içinde yaşıyormuşuz gibi hissettiğim zamanlar oldu. Ancak bunun Martin Eden'in kişiliğinin gelişimini tam olarak anlayabilmemiz açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle kitabın sonlarına yaklaştığımızda tanık olduğumuz içsel ve toplumla çatışma hali bize karakterin ruh halini daha iyi yansıtıyor. Bu kadar detaylı anlatım sayesinde karakterle daha iyi bağ kurabildiğimizi ve daha iyi tahlil edebildiğimizi düşünüyorum. Martin Eden, unutamayacağım bir karakter. Kendisi için ne söylesem az :'')
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135,3bin okunma