R.F. Kuang’dan YELLOWFACE
2025 38. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 21:26
Bu yıl sürekli reklamını gördüğümüz, herkesin hakkında konuştuğu bir kitap vardı. Özellikle kıskançlık ve rekabet konularını çok yoğun işlediğini duyuyordum. Merakıma yenik düşüp başladım ama bitirmem tahmin ettiğimden uzun sürdü. Kitabı kapatır kapatmaz da düşüncelerimi yazmak istedim. Hikâye Juniper ve Athena üzerine kurulu. Kağıt üzerinde iki yakın arkadaş gibi görünseler de ilişkileri aslında tek taraflı bir çekişme dolu. Juniper üniversite yıllarından beri Athena’yı hem seviyor hem de onun başarısını bir türlü hazmedemiyor. Athena’nın yıldızı parladıkça Juniper kendini daha gölgede kalmış hissediyor. Bir gün birlikte yemek yerlerken Athena talihsiz bir şekilde hayatını kaybediyor. Juniper bu olayı kaldıramıyor mu, yoksa bu olayı kendi yararına mı çeviriyor, okurken bunu düşünmeden edemiyorsunuz. Çünkü kısa süre sonra Athena’nın tamamlanmamış taslaklarını gizlice okuyup hikâyeyi kendine göre düzenleyerek kendi kitabı gibi yayımlatıyor. Asıl olayların başlaması da zaten burası. Kitap boyunca yayınevleri, yazar dünyası, sosyal medyanın linç kültürü ve başarı baskısının insanlar üzerindeki etkilerini görüyoruz. Juniper her adımında biraz daha batıyor. Athena’nın yokluğu uzaktan bir hayalet gibi dolaşıyor; her şey Juniper’in foyasını ortaya çıkaracak şekilde gelişiyor. Eski sevgililer, yazar adayları, rekabet, küskünlük… Kim varsa bir şekilde ortaya çıkıyor. Juniper ise Athena’nın sesini taklit ederek ilerlediği için yeni bir şey üretemiyor. Kendi sesi yokmuş gibi davranıyor. Bu tıkanma onu daha da panik hale getiriyor ve yeni krizler yaratarak dikkat dağıtmaya çalışıyor. Ama bu da beklediği gibi gitmiyor. Okurken bir ara “Keşke gerçekten Athena’nın yazdığı bir kitap olsa da okusak” dedim. Çünkü anlatılan hikâyede Athena’nın kalemi çok övülüyor. İkisinin yazılarını karşılaştırmayı isterdim ama tabii ki bu sadece kurgu. Genel olarak kitap beni hem içine çekti hem de zaman zaman yordu. Rekabet, kıskançlık, hırs, manipülasyon… Hepsi üst üste geliyor. Ama çıkardığım en net sonuç şu: Taslak bile olsa birinin fikrini çalmak doğru değil. Eğer yazarlık sana göre değilse, başkasının emeğiyle yol almaya çalışma.
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,2bin okunma
büşra