2025 14. kitabı
Erich von Däniken’in "Tanrıların Arabası"nı okurken, zihnimdeki tarih ve inanç algısının sınırları zorlanıyor. Yazar, dünya üzerindeki kadim yapıları ve kutsal metinleri, bir tür dünya dışı ziyaret kanıtı olarak yorumluyor. Okurken hissettiğim duygu, tamamen ikna olmaktan çok, şaşkınlık ve merak karışımıydı. Anlatılan hipotezler o kadar iddialı ki bazen hayranlıkla, bazen de “acaba gerçekten olabilir mi?” diye düşünmeden edemedim. Kitabın en çarpıcı yanı, bildiğimiz tarihi alışılagelmiş kalıpların dışına çıkarak sorgulatması. Piramitler, Nazca çizgileri veya bazı İncil pasajlarına getirdiği yorumlar, en azından hayal gücünü ateşliyor. Ancak, yazarın sunduğu kanıtların çoğunun spekülatif olduğunu, bilimsel çevrelerce ciddi eleştiriler aldığını da unutmamak gerekiyor. Biraz dedektif hikâyesi okur gibi, heyecanla takip etseniz de her iddianın ardındaki mantığı ayrıca araştırma ihtiyacı hissediyorsunuz. Sonuç olarak, bu kitap size kesin cevaplar vermekten çok, büyük ve rahatsız edici sorular sorduruyor. İster inanın ister reddedin, kadim uygarlıklara bakış açınızı değiştirmenize ve evrenle ilgili düşüncelerinizi genişletmenize sebep olan, tartışmalı bir eser. Okuması kolay ve sürükleyici, ancak eleştirel bir zihinle yaklaşmakta fayda var.
Tanrıların ArabalarıErich von Daniken · Artemis Yayınları · 20254,541 okunma