2025 17. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 22:05
Kitapda ilk dikkatimi çeken HükümdarHükümdar ile SiyasetnameSiyasetname'nin ilk bakışta birbirine benziyor gibi görünüyor olmasıydı; sonuçta ikisi de bir hükümdara "devlet nasıl yönetilir?" sorusuna cevap vermek için yazılmış siyasi nasihat kitapları. Ama biraz dikkatli okuduğumuzda, bu iki eserin devlet fikrini de, hükümdar anlayışını da bütünüyle farklı dünya görüşlerinden çıkardığını fark ediyoruz. Açıkçası bana göre SiyasetnameSiyasetname, HükümdarHükümdar'a açık ara bin basar. Niccolo MachiavelliNiccolo Machiavelli, seküler bir düzende hükümdarın gerektiğinde gayri ahlaki yollara bile başvurmasını, işe yaradığı sürece, normal ve hatta meşru sayıyor; onun için önemli olan sonuç, yani iktidarın korunması. NizamülmülkNizamülmülk ise tam tersine, hükümdarın her şeyden önce Allah’a karşı sorumlu olduğunu, adaletli davranmak zorunda olduğunu vurguluyor. Biri gücü merkeze alırken, diğeri sorumluluğu ve adaleti öne çıkarıyor.
Siyaset
HükümdarNiccolo Machiavelli · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 200820,3bin okunma