2025 37. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 17:39
Okuduğum en ilginç kitaplardan birisiydi. Filibeli Ahmed Hilmi efendi kitaba şöyle giriş yapıyor; "Bu kitabı hakikat aşkıyla yanan, akılla kavranamayacak konuları merak eden insanların zevkle okuyacağı kanaatindeyim. " Kişinin içsel çatışmalarının tasavvufi deneyimlerle bir kitaba aktarılmış hali diyebilirim. Tefekkür ettik sayesinde..." Filibeli Ahmed Hilmi anlatımında bolca retorik ve sembolizm kullanıyor. Ayrıca aralara beyitler serpiştirilmiş. Bu anlatılmak isteneni şüphesiz daha keyifli hale getirmiş. Kelile ve Dimne 'yi okuyanlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır. Lakin bahsettiğim kitaptan farklı olarak bu kitapta hikayelerde ağır mistisizm var ve yazarımız bunları bir alegori tadında harika yazmış. Kitap bölümlere ayrıldığı için okuması kolay ve keyifli. 150 yıl kadar önce yazdılığını da göz önüne alırsak görünen alem ile alakalı o dönem için görülmeyen bir takım şeylere de hissi olarak değiniyor. Kalp gözü açık mı diyelim yazarımız için ben tam olarak hangi yakıştırmayı yapacağımı bulamadım. Hülasa; ben kütüphanenizde bulundurmanızı tavsiye ederim. İyi okumalar. Not: Kaknüs yayınlarının yayına hazırladığı bu kitap 23 baskı yapmış. Yayına hazırlayan Muhammet Çiftçi ve Dipnotları hazırlayan Ali Yıldız'ı tebrik ediyorum. Özellikle dipnot kısımları çok faydalıydı. Diğer yayınevlerini bilmiyorum ama ben bu baskıyı okumanızı tavsiye ederim.
A'mâk-ı HayalFilibeli Ahmed Hilmi · Kaknüs Yayınları · 202022,3bin okunma