Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

200 syf.
8/10 puan verdi
Hayatı sürgünler ve hapis yaşamı ile geçen şair Dante... Bu bize her dönem görüş ayrılıklarının yasak oluşunu ve ifade özgürlüğünün olmayışını gösteriyor. Dante'yi İlahi Komedya okurken derinden hissetmiştim aslında, ancak üstüne şiirlerini de okuyunca zarif ve naif bir ruhu olduğunu daha iyi anladım. Bu eseri ise hepsinden farklı. Felsefi ve politik görüşlerini örneklendirerek aktarmış bize. En çok Aristo ve Cicero'dan yararlanmış ve örnekler vermiş. Peki ne göstermek istiyor? Monarşi'nin tanımı ile başlayalım: Siyasal gücün tek bir kişinin elinde bulunduğu ve aileden geçen yönetim şekli. Yani krallık, padişahlık... Şu yaşadığım dönemlerde kesinlikle istemediğim bir sistem. Fakat Dante'nin bakış açısı biraz farklı bu yönetime. Buna geçmeden önce şunu da ekleyeyim ; Dante'yi az çok okuyanlar veya araştıranlar dindar bir insan olduğunu bilir. Sonunda tekrar dine ve Tanrı'ya bağlıyor. Ne anlatıyor Dante? " Kendi içinde bölünen ülke yıkılır." Matta İncilinde yer alan bu söz ile Dante'nin savunduğu görüş; bundan yola çıkarak yönetim sistemi tek bir kişide birleşmelidir. Eğer parça parça olursa, o devlet bütün olamaz, birlik olamaz ve dağılmaya mahkum olur. Bize verilmek istenen mesaj birinci kitapta budur. Bu eser üç bölümden oluşuyor: 1,2 ve 3. Kitap olmak üzere. İkinci kitaba gelirsek; burada ise, Roma Imparatorluğuna geniş olarak yer verilmiş. Başarıları, destanları ve İmparatorluğun yönetimine değinmiş. Üçüncü kitapta ise; Dante yine dini bağlılığını önümüze sermiş. İki ayrı yönetime karşı çıkarak , imparator ve papa, bunların bütün olmasına, papanın ise yönetime karışmaması gerektiğine vurgu yapmış. Ayrıca tüm bölümleri ise şöyle birleştirmiş; Tanrının bir olduğu gibi imparator da tek olmalı. Okurken keyif aldığım bir eserdi. Bazı yerlerde zaten Homeros da alıntılar vardı. Bildiğim için yabancılık çekmedim. Etkinlik kapsamında okuduğum bu eser ile bir etkinliği daha kendimce bitiriyorum. Herkese teşekkürler ve keyifli okumalar.
Monarşi
MonarşiDante Alighieri · Pinhan Yayıncılık · 201761 okunma
·
132 görüntüleme
Necip G. okurunun profil resmi
Sema emeklerine sağlık. Ne kadar üretkensin, bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. ‘Kendi içinde bölünen ülke yıkılır’ tezi ve ardından gelen tek kişiye bağlanma mevzusu ilginç bir yaklaşım ve konunun her iki tarafı da bana bir ülkeyi hatırlattı nedense:))) Etkinliğe bu değerli katkından dolayı ayrıca teşekkür ederim. Sevgilerimle...
Esther. Sema okurunun profil resmi
Çok teşekkür ediyorum:) gerçekten çok farklı bir bakış açısıydı okurken güldüğüm yerler de oldu haliyle :)) Saygılar ve Sevgilerle.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.