Puan vermedi·280 syf.··Beğendi
· 19 – Paul M. Churchland, Madde ve Bilinç
I. Giriş: Zihin Hakkında Konuşurken Ne Yapıyoruz?
Madde ve Bilinç, yalnızca bir felsefe kitabı değil; zihni nasıl konuştuğumuza dair köklü bir itiraz. Paul M. Churchland, bu metinde okuru rahatlatan sezgilerin peşine düşmez. Aksine, günlük dilde “inanç”, “istek”, “niyet”, “acı”, “sevinç” gibi kelimelerle kurduğumuz açıklamaların bilimsel olarak ne kadar kırılgan olduğunu göstererek başlar. Ona göre zihin felsefesinin büyük kısmı, henüz yerini alacak bilimsel bir çerçeve oluşmadığı için ayakta duran geçici bir söz dağarcığına yaslanmaktadır. Bu yüzden kitap, daha ilk sayfalardan itibaren okuru huzursuz eden bir soruyla yüzleştirir: Bilinç hakkında konuşurken gerçekten bir şeyi mi açıklıyoruz, yoksa alışkanlıklarımızı mı tekrar ediyoruz?
II. Zihin–Beden Problemi: Eski Sorular, Yeni Çıkmazlar
Churchland’ın tartışması, zihin–beden problemine klasik bir özetle başlar; ancak bu özet bir uzlaşma değil, bir tasfiye hazırlığıdır. Kartezyen düalizmden davranışçılığa, kimlik teorilerinden fonksiyonalizme kadar uzanan çizgide her yaklaşımın hangi sorunu çözmeye çalıştığını, ama hangi noktada tıkandığını açık biçimde ortaya koyar. Özellikle düalizmin sezgisel cazibesinin bilimsel bir karşılığı olmadığını vurgular: Zihni maddeden ayrı düşünmek, açıklama gücü değil, açıklama boşluğu üretir.
Churchland’ın asıl hedefi ise “ılımlı” gibi görünen yaklaşımlardır. Fonksiyonalizm ya da kimlik teorileri, zihinsel durumları beyin durumlarıyla eşitlemeye çalışsa da, hâlâ günlük psikolojinin kavramlarını veri kabul eder. Oysa Churchland’a göre asıl sorun tam da buradadır: Yanlış bir dil, doğru bir teori üretemez.
III. Folk Psikoloji: Masum Bir Dil mi, Yanıltıcı Bir Kuram mı?
Kitabın merkezinde yer alan kavramlardan biri folk psikolojidir. Folk psikoloji, insanların yüzyıllardır birbirini anlamak için kullandığı gündelik zihinsel açıklamalar bütünüdür: “Bunu yaptı çünkü istiyordu”, “Öyle hissettiği için böyle davrandı” gibi. Churchland bu dili masum bir iletişim aracı olarak değil, örtük bir kuram olarak ele alır. Ve bu kuramın ciddi açıklama başarısızlıkları olduğunu savunur.
Örneğin, folk psikoloji rüyaları, bilinçdışı süreçleri, zihinsel hastalıkları, öğrenmenin biyolojik altyapısını açıklamakta yetersizdir. Tarihsel olarak bakıldığında, bilimsel ilerleme genellikle bu tür gündelik teorilerin terk edilmesiyle mümkün olmuştur. Nasıl ki “yanma”yı flojistonla açıklamak bugün anlamsızsa, zihni inanç–istek diliyle açıklamak da Churchland’a göre benzer bir anakronizmdir.
IV. Eliminatif Materyalizm: Radikal Bir Öneri
Churchland’ın en tartışmalı katkısı, eliminatif materyalizm adını verdiği yaklaşımıdır. Bu görüşe göre, zihinsel durumlar olarak adlandırdığımız birçok şey –inançlar, arzular, niyetler– aslında bilimsel olarak var olmayan kavramlardır. Gelecekte gelişmiş bir nörobilim, bu kavramları “iyileştirmekle” yetinmeyecek; onları tamamen devre dışı bırakacaktır.
Bu iddia, yalnızca felsefi değil, varoluşsal bir sarsıntı yaratır. Çünkü elimine edilmesi önerilen şey, sadece teorik bir dil değil, kendimizi anlatma biçimimizdir. “Neye inanıyorum?” ya da “Ne istiyorum?” gibi soruların yerini, nöral aktivasyon örüntülerine dair açıklamalar alacaktır. Churchland, bu dönüşümün kaçınılmaz olduğunu savunurken bilim tarihinden örnekler verir: Canlılığın “hayati güç”le açıklanmasının terk edilmesi gibi.
V. Nörobilim ve Yeni Açıklama Ufku
Churchland’ın iyimserliği burada belirginleşir. Ona göre nörobilim, yalnızca beyinle ilgili teknik bilgiler üretmez; zihni anlamak için tamamen yeni bir kavramsal harita sunar. Sinaptik plastisite, paralel dağıtık işlemleme, nöral ağlar gibi kavramlar, zihinsel süreçleri dinamik ve çok katmanlı yapılar olarak düşünmemizi sağlar.
Bu noktada kitap, zihnin “içsel bir tiyatro” olmadığı fikrini güçlendirir. Bilinç, sabit temsillerin sergilendiği bir sahne değil; sürekli değişen, bağlamsal ve maddi bir süreçtir. Churchland için bu, insanı indirgemek değil; aksine, zihni romantik sislerden arındırarak gerçek karmaşıklığıyla ele almak anlamına gelir.
VI. Eleştiriler: Bir Şeyleri Kaybediyor muyuz?
Eliminatif materyalizme yöneltilen temel itiraz, anlam kaybı endişesidir. Eğer inançlar ve arzular “gerçek değilse”, etik sorumluluk, öznel deneyim ve kişisel anlatılar ne olacaktır? Churchland bu kaygıları tamamen reddetmez; ancak onları geçiş dönemi sancıları olarak görür. Bilimsel bir dilin gelişmesi, eski anlatıların yerini alırken yeni anlam biçimleri de üretecektir.
Yine de burada bir gerilim kalır: Nörobilimsel açıklamalar, öznel deneyimin “nasıl”ını anlatabilir; fakat “nasıl hissettirdiği” sorusu hâlâ dirençlidir. Churchland bu direnci, çözülecek bir problem olarak görürken; bazı okurlar için bu, indirgenemeyecek bir alanın işareti olabilir.
VII. Güncel Bağlam: Yapay Zekâ, Bilinç ve İnsan
Bugün Madde ve Bilinç yeniden okunduğunda, yapay zekâ ve bilişsel bilim tartışmalarıyla güçlü bir rezonans kurar. Büyük dil modelleri, sinir ağları ve öğrenen sistemler, Churchland’ın öngördüğü dönüşümün izlerini taşır. İnsan zihnini anlamak, artık yalnızca iç gözleme değil; hesaplamalı ve maddi modellere dayanır.
Bu durum, Churchland’ın iddiasını hem güçlendirir hem de sınar: Eğer bilinç gerçekten maddi süreçlerin bir ürünü ise, bu süreçlerin taklit edilmesi ne kadar mümkündür? Ve eğer mümkünse, insanın kendine dair ayrıcalıklı konumu nasıl korunacaktır?
VIII. Sonuç: Rahatsız Edici Ama Verimli Bir Kitap
Madde ve Bilinç, okuru ikna etmekten çok düşünmeye zorlayan bir kitap. Churchland’ın önerileri kabul edilmese bile, zihin hakkında konuşurken hangi varsayımlara yaslandığımızı açıkça gösteriyor. Kitabın değeri, sunduğu kesin cevaplardan ziyade, kırdığı rahatlıkta yatıyor.
Belki de asıl soru şudur: Bilinç, gerçekten düşündüğümüz şey mi? Yoksa henüz doğru dili bulamadığımız için yanlış sorular mı soruyoruz? Churchland, bu soruyu açık bırakırken okura şunu teklif eder: Zihni savunmak yerine, zihni yeniden düşünmek.
Bu, kolay bir teklif değildir. Ama tam da bu yüzden, Madde ve Bilinç hâlâ tartışılmayı hak eden bir metindir.
–Çağrı ÖZPOLAT, Bibliyosmia, 12.12.2025