·313 syf.····Okunma: 11 Aralık 2025 10:25 Bir şehrin ekseninde yozlaşmış, kutuplaşmış, insanına dair:
Albert Camus’nun Veba romanı, yalnızca bir salgın hikâyesi değil; insanın varoluşla, dayanışmayla ve umutsuzluğa karşı direnme gücüyle verdiği mücadelenin derin bir alegorisidir. Cezayir’in Oran şehrinde patlak veren salgın, şehir sakinlerinin yaşamını altüst ederken, roman okuyucuyu da insanlık hâllerinin en çıplak hâline tanık olmaya çağırır.
Camus, romanda absürd felsefesinin temelini oluşturan “yaşamın anlamsızlığı” düşüncesini salgın metaforu üzerinden işler. Ölümün rastlantısallığı, insanların kontrol kaybı, bürokrasinin yavaşlığı ve bireylerin içsel çatışmaları, Veba’yı sadece bir hastalık olmaktan çıkarır; kötülüğün, kayıtsızlığın ve insanın çaresizliğinin sembolüne dönüştürür.
Romanın merkezinde yer alan Doktor Rieux, Camus’nun “sessiz kahraman” tipinin en iyi örneklerindendir. Rieux ne bir kahramanlık peşindedir ne de büyük idealler savunur; o sadece görevine sadık kalarak insan hayatını kurtarmaya çalışır. Bu yönüyle Veba, kahramanlığın olağanüstü güçlerde değil, günlük yaşamın içindeki ısrarlı dayanışmada bulunduğunu vurgular.
Roman, bireylerin salgın karşısındaki tepkilerini de ustalıkla işler: Kimi kaçmaya çalışır, kimi inkâr eder, kimi fırsatçılığa yönelir, kimi de toplum yararına fedakârlık yapmayı seçer. Bu farklı tepkiler, Camus’nun insan doğasına yönelik keskin gözlemlerini gösterir.
Veba, özellikle final bölümünde şunu hatırlatır: Kötülük, tıpkı veba mikrobu gibi hiçbir zaman tamamen yok olmaz; sadece uyur ve şartlar oluştuğunda geri döner. Bu güçlü mesaj, romanı günümüzde bile şaşırtıcı derecede güncel kılar.
Camus’nun sade ama yoğun dili, okuyucuyu felsefi derinliklere çekerken aynı zamanda güçlü bir atmosfer yaratır. Veba, bir salgının öyküsünden çok daha fazlasıdır—insanın kendisini, dünyayı ve sorumluluklarını yeniden sorgulamasına imkân veren bir varoluş metnidir.
---