Hayatın Anlamı, inandığımız değerlere göre belirlenir.
Diğer din ve ediyolojiler; belli bir başlangıcı, çok uzun sayılamayacak bir ortası ve kesin bir sonu bulunan çizgisel bir kozmik tiyatroya inanır. Örneğin Müslüman anlatısına göre, Allah tüm kâinatı yaratmış ve kâinatın kurallarını koymuştur. Sonra da bu kuralları Kur'ân vasıtasıyla insanlara iletmiştir. Fakat cahil ve habis insanlar, Allah'a başkaldırmış ve bu kuralları yıkmaya ya da gizlemeye çalışmıştır. Faziletli ve sadık müslümanların görevi de bu kurallara uymak ve bu bilgileri yaymaktır. Sonunda mahşer günü, Allah her bir bireyi davranışlarına göre yargılayacaktır. Erdemli kullarını sonsuza dek mutluluk içinde yaşayacakları cennete gönderecek, günahkarları cehennem ateşine atacaktır. Bu büyük anlatıya göre, hayattaki küçük ama önemli rolüm, Allah'ın emirlerine uymak, O'nun kanunlarını yaymak ve isteklerinin yerine gelmesini sağlamaktır. Müslüman anlatısına inanırsam, hayatın anlamını günde beş vakit namaz kılmakta, yeni camiler yaptırmak için bağışta bulunmakta, mürtet ve kâfirlerle mücadele etmekte bulabilirim. El yıkamak, şarap içmek, sevişmek gibi sıradan eylemler bile, kozmik anlamlar taşır. 21. Yüzyıl İçin 21 Ders Yuval Noah Harari
Hayata Dair