Charles Dickens’ın Büyük Umutlar adlı romanı, insanın iç dünyasını, umutlarını ve hayal kırıklıklarını derin bir duyarlılıkla anlatan etkileyici bir eser. Eserde annesini ve babasını kaybetmiş, ablası ve eniştesiyle yaşayan küçük Pip’in hayatına tanıklık ederiz. Bir mahkûma yardım ettiği o çocukluk anı, Pip’in kaderini değiştirir. Fakat romanı unutulmaz kılan, Pip’in çevresindeki o sessiz kahramanlardır.
Benim için bu eserin asıl kahramanı Joe’dur. Sessiz, dürüst, vefalı bir adam… Pip’in her hatasında, her uzaklaşmasında bile kalbinde kırgınlık değil, sevgi taşır. Dickens, Joe aracılığıyla iyiliğin, sabrın ve insanlığın sade hâlini anlatır. Joe, hiçbir zaman büyük laflar etmez; ama davranışlarıyla her zaman yüreğe dokunur. O, bize “iyi olmanın” gösterişsiz bir erdem olduğunu hatırlatır.
Joe’nun yanında yer alan Biddy de bu iyiliğin sessiz ortağı gibidir. Akıllı, sabırlı ve içten bir karakterdir. Pip’in dünyası değişirken, Biddy ve Joe değişmeden kalır. Onların bu sadeliği, romanın asıl gücünü oluşturur.
Eserde kadınlar biraz soğuktu Miss Havisham ve Estella özellikle… Eserin akıcı anlatımı her kusuru kapatıyor. Charles DickensBüyük Umutlar