Sis
2025 6. kitabı
Roman çok katmanlı bir yapıya sahip. İlk katmanda gündelik ilişkileri ele alıyor gibi görünse de gelişme bölümünün sonlarına doğru varlık - hiçlik, ölüm-yaşam gibi temel felsefi problemlerin içine giriyor. Bu nedenle hem daha yüzeyde yormayacak bir kurgu isteyen okuyuculara hitap ederken diğer taraftan felsefi okumalar seven okuyucuları da tatmin edeceğini düşünüyorum. Ayrıca roman 1914 yılı gibi çok erken bir dönemde yayınlanmasına rağmen çok sonraları gördüğümüz postmodern roman tekniklerini de içinde barındırıyor. Yazarın özellikle metnin sonlarında bu felsefi sorgulamaları daha doğal yapmak üzere Üstkurmaca tekniğinden yararlandığını görüyoruz. Kurgumuz biraz da romantize edilmiş olan baş kahramanımız Augusto’nun sevgi arayışı ile başlıyor. Baş kahramanımızın ilişki deneyimleri üzerinden kadın erkek ilişkileri adına tespitler yapıldığını, kadın ve erkek tabiatı ile ilgili orijinal yorumlar getirildiğini görmek mümkün. Romanın özellikle bu kısımlarında yaşanan olaylar ve kurgu bizleri kendine çekerken Augusto isimli karakteri daha da yakından tanımak ve anlamak için bir istenç geliştiriyoruz. Romanın en dikkat çekici bulduğum özelliklerinden birisi de özellikle son kısımlara doğru varlığı ve yokluğu hem eşya hem insan hem de hayvan perspektifinden yorumluyor ve her varlığın dünyayı kendi bakış açısıyla anlamlandırıyor olması. Özetle romanımız dönemine göre oldukça orijinal fikirler ihtiva eden ve yeni dünya roman tekniklerini de başarılı bir şekilde kullanan bir roman. Sadece olgular ve soyut kavramlar üzerinden sorgulamalar yapmayı sevmeyen bunu bir olaya, insana, yaşanmışlığa dayandıran ve bu unsurlar üzerinden felsefi sorgulamalara girişen okuyucuları oldukça tatmin edecektir. Zaten kurgu eserlerin de gücü ve etkisi buradan geliyor.
SisMiguel de Unamuno · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20236bin okunma