Puan vermedi·320 syf.····Okunma: 08 Nisan 2024 12:40 23 – Johann Hari, Çalınan Dikkat: Neden Odaklanamıyoruz?
I. Giriş: Dikkatin Kaybı Bir Arıza mı, Bir Belirti mi?
Johann Hari’nin Çalınan Dikkat adlı kitabı, çoğumuzun gündelik hayatta sessizce yaşadığı ama nadiren adını koyabildiği bir deneyimden yola çıkıyor: dağınıklık. Uzun süre odaklanamama, bir metnin başında takılı kalma, okurken başka bir şeye geçme ihtiyacı… Bunlar genellikle bireysel zaaflar, irade eksiklikleri ya da “çağın temposu” gibi geçiştirilen açıklamalarla örtülür. Hari ise daha ilk sayfalardan itibaren bu rahatlatıcı açıklamaları reddeder. Sorunun bireysel değil, yapısal olduğunu; dikkat kaybının bir kişisel başarısızlık değil, sistematik bir sonuç olduğunu öne sürer.
Bu kitap, dikkatin neden dağıldığını sormaktan çok, neden çalındığını sorgular.
II. Kişisel Hikâyeden Toplumsal Analize
Hari’nin anlatımı, kişisel bir deneyimle başlar: vaftiz oğluyla çıktığı yolculuk, ekranlar karşısında parçalanmış bir zihinle karşılaşması ve bu parçalanmanın kendisinde de yankı bulması. Bu kişisel anlatı, kitabın en güçlü yönlerinden biridir. Çünkü yazar, kendisini sorunun dışında konumlandırmaz; aksine, okurla aynı kırılgan zeminde durur.
Bu anlatı tercihi, metni bir “uzman raporu” olmaktan çıkarıp ortak bir deneyimin ifşasına dönüştürür. Dikkat kaybı burada soyut bir kavram değil, yaşanan, hissedilen ve giderek normalleşen bir durumdur.
III. On İki Neden: Dağınıklığın Anatomisi
Kitabın omurgasını oluşturan bölüm, dikkat kaybına yol açan on iki temel nedenin sistematik biçimde ele alınmasıdır. Hari, teknolojiyi bu nedenlerden yalnızca biri olarak konumlandırır. Hız kültürü, sürekli geçişler, çoklu görev dayatması, uzun süreli okumanın ortadan kalkışı, zihinsel ve fiziksel yorgunluk, stres, beslenme, çevresel kirlilik ve çocukların maruz kaldığı kapatılma gibi etkenler birlikte ele alınır.
Bu yaklaşım önemli bir kırılma yaratır: dikkat kaybı, tek bir “kötü icadın” sonucu değildir. Aksine, modern yaşamın bütüncül bir düzenlemesinin yan ürünüdür. Bu noktada kitap, dikkat sorununu bireyin psikolojisinden çıkarıp toplumsal organizasyona taşır.
IV. Teknoloji Eleştirisi: Niyet mi, Tasarım mı?
Hari’nin teknoloji eleştirisi, ahlaki bir panikten ziyade yapısal bir sorgulamaya dayanır. Sorun, insanların “telefonlarını çok sevmesi” değildir; sorun, dikkat ekonomisi üzerine kurulu bir sistemin bilinçli olarak tasarlanmış olmasıdır. Uygulamalar, platformlar ve algoritmalar, dikkati elde tutmak ve yönlendirmek üzere inşa edilmiştir.
Bu noktada kitap, teknolojiyi nötr bir araç olarak gören yaklaşımlarla net bir mesafe koyar. Dikkatin sömürülmesi, tesadüfi değil; ekonomik ve politik bir tercihtir. Bu vurgu, okuru suçluluk duygusundan uzaklaştırırken sorumluluğu daha geniş bir alana yayar.
V. Bireysel Çözümler ve Yanılsamalar
Çalınan Dikkat, kişisel öneriler sunar: dijital detoks, dikkat ritüelleri, yavaşlama pratikleri. Ancak Hari, bu önerilerin sınırlarını da açıkça kabul eder. Kitabın en dürüst ve belki de en rahatsız edici yönlerinden biri budur: bireysel çözümler, sistem değişmeden kalıcı olamaz.
Bu yaklaşım, kişisel gelişim literatürünün sıkça düştüğü bir tuzaktan kaçınır. Okura “kendini düzelt” demek yerine, neden bu hâle geldiğimizi anlamaya davet eder. Böylece metin, motivasyonel bir rehber değil, eleştirel bir farkındalık metni hâline gelir.
VI. Dikkat ve Demokrasi İlişkisi
Hari’nin dikkat kaybını yalnızca bireysel üretkenlik üzerinden değil, demokratik kapasite üzerinden de ele alması kitabın düşünsel derinliğini artırır. Uzun süreli dikkat, karmaşık sorunları anlamanın ve kolektif kararlar almanın ön koşuludur. Dikkatin parçalanması, yalnızca kişisel yaşamları değil, kamusal alanı da zayıflatır.
Bu bağlamda kitap, dikkat krizini güncel politik krizlerle ilişkilendirir. Hızlı tepkiler, basitleştirilmiş anlatılar ve sürekli uyarılma hâli, derin düşünmeyi ve ortak sorunlara uzun vadeli çözümler üretmeyi zorlaştırır.
VII. Üslup: Gazetecilik ile Deneme Arasında
Hari’nin dili, akademik bir mesafeden ziyade gazetecilik ile deneme arasında salınır. Bilimsel çalışmalara dayansa da anlatım ağırlaşmaz. Görüşmeler, anekdotlar ve araştırmalar, okurun metinle bağını koparmadan ilerler.
Bu üslup, kitabın geniş bir okur kitlesine ulaşmasını sağlar; ancak zaman zaman bazı kavramların derinliğinin sınırlı kalmasına da yol açar. Yine de bu durum, kitabın amacını düşündüğümüzde bir eksiklikten çok bilinçli bir tercihtir.
VIII. Sonuç: Dikkati Geri Almak Mümkün mü?
Çalınan Dikkat, kesin çözümler vaat etmez. Bunun yerine, doğru soruları sormayı önerir. Dikkatin neden kaybolduğunu anlamadan, onu geri kazanmak mümkün değildir. Hari’nin asıl çağrısı, bireysel disipline değil, kolektif farkındalığa yöneliktir.
Bu kitap, dikkati bir performans aracı olmaktan çıkarıp bir yaşama biçimi olarak yeniden düşünmeye davet eder. Belki de asıl soru şudur: Daha çok şeye mi odaklanmak istiyoruz, yoksa daha az ama anlamlı şeye mi?
–Çağrı ÖZPOLAT, Bibliyosmia, 24.12.2025