Yeraltının çığlığı
2025 47. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2025 17:16
"Benim tek amacım yaşamın kendisidir; gerçeğe bağlıyım çünkü gerçek, yaşamı doğurur." (s. 30) Bu kitabı yazmadan önce Zola, maden ocağı mahallelerine gitmiş, oradaki insanları gözlemlemiş, bizzat ocağa inmiş, madencilik üzerine iki bin sayfalık kaynak okumuş ve yirmi kitaplık dev Rougon–Macquart serisinin madenciler ve grev üzerine kurulu bu muhteşem halkasını yaratmıştır. Bir zamanlar kürek mahkûmlarının cezası sayılan bu ağır işte, hayvan gibi çalışıp emeğinin karşılığını alamayan; fakirliğin etkisiyle aptallaşan, çirkinleşen insanları en acımasız hâliyle okura sunar. Zola için roman, hayal ürünü değil, yaşamın protokolüdür. Germinal’i okurken, Gülen Adam’daki Gwynplaine’in kıyıda dondurucu gece soğuğunda yalnız kalıp kemiklerinin gıcırtısını duyması hissini yaşadım. Tüm altı yüz sayfa boyunca içim üşüdü. Romanın ilk yarısı; madencilerin ve ailelerinin gergin, yokluk içindeki yaşamlarını, hayatta kalmak için daha fazla çocuk doğurarak ocaklarda çalışacak kişi sayısını artırmayı, henüz 14 yaşına basmamış kızların sokaklarda çoğu zaman zorla, bazen isteyerek madencilerin kollarında “kadın” olmaya itildiğini anlatır. Ahlaksızlık, bilinçsizlik, eğitimsizlik… Kısacası, fakirliğin getirdiği karanlık her yeri sarar. Bazen Zola’ya sormak istedim: “Mösyö Emile, neden bu kadar acımasız?” Ama Zola natüralizmin yazarıdır; her şeyi çıplak, süssüz biçimde sunar. Kitapta neredeyse tüm kadınların bedenleri ayrıntılarıyla betimlenir (bu beni rahatsız etti); madenci kadınlar çoğu zaman çirkin, bazen hayvana benzetilen varlıklar olarak çizilir. En çok Catherine’e üzüldüm. Zola’nın amacı acıyı “güzel göstermek” değildir; acıyı saklamadan göstermektir. Ve düşündükçe, o Catherine’lerin, Zola’nın bizzat gördüğü gerçek kızlardan ilham aldığını bilmek içimi daha da burktu. Catherine sık sık evden sokağa atılan bir köpek yavrusuna benzer; sonra geri alınır, sonra yeniden atılır. En büyük korkusu geneleve düşmektir... Zola, toplumun karanlık yüzünü olduğu gibi - süslemeden ve acımasız bir gerçekçilikle anlatır. Kahramanımız Etienne, iş arayışıyla bu mahalleye gelir ve zamanla işçilerin kaderini değiştirmeye çalışarak büyük grevin kıvılcımını çakar. Grev başlayana kadar geçen üç yüz sayfa, tekdüze ve ağır gelebilir. Betimlemeleri seven biri olarak ben bile bu karanlık tasvirlerden yoruldum. Fakat grev alevlenince Zola okuru öyle bir kavrar ki, sayfalar sinema sahnesi gibi akmaya başlar. İnsan tek başına güçlü olabilir; ama aç bir topluluk her zaman güçsüzdür. Açlık ilerledikçe madenci evleri ışığı ve ateşi sönen ölü evine dönüşür. Ekmek yoktur, kömür yoktur. Grev uzar; sonuç alınamayınca insanlar vahşileşir. Grevle - yani kendi yarattıkları canavarla -baş edemediklerini anlayınca, onu yenmenin yolunun onu öldürmek olduğuna inanırlar. Maden ocaklarına ve zenginlerin evlerine baskın yapılır. Jandarma olaya karışınca silahlar patlar, ölüler artar ve keder öfkeye yenilir. Açlıktan ölen insanlar kimsenin umurunda olmaz: ne basın ne devlet ilgilenir. Ama maden ocağı çöktüğünde altında insanlar kaldığında, mühendisler, Mösyö Hennebeau gözyaşı dökerler - elbette biraz da madenin çöküşüne. Olay basına düşünce Paris çalkalanır. Ve Zola bize şu mesajı verir: Her son, yeni bir başlangıcın tohumudur. Germinal, yalnızca bir grev romanı değildir; insanlığın karanlıkla sınandığı, açlığın ve umudun iç içe geçtiği dev bir toplumsal çığlıktır. Zola’nın soğuk gerçekçiliği kimi zaman okuru yorsa da, yaşamın gizlenmeyen yüzüyle bizi baş başa bıraktığı için büyük ve unutulmazdır. Etienne’in yolculuğu, madencilerin çaresizliği ve umudun yeraltından filizlenişi, romanı yalnız Zola’nın değil dünya edebiyatının da en güçlü metinlerinden biri kılar. Romanı çok beğendim. Serinin bazı kitaplarını okumayı düşünüyorum. Her zaman kitapla kalın.
GerminalEmile Zola ·  Alfa Yayıncılık · 201814,3bin okunma
Aida
Romanı araştırırken, İsmail Yergüz tercümesi önerdiler. Tercümeçi 30 sayfalık önsöz yazmış ve tercüme çok kaliteli. Kitabı okurken tercümeye dikkat edin derim.