Puan vermedi·272 syf.··Beğendi
···Okunma: 28 Aralık 2025 07:51 Jules Verne – Seksen Günde Devriâlem
Bu kitap bir yolculuk romanı değil; zamana meydan okuyan bir karakter portresi.
Phileas Fogg, acele etmeyen ama asla gecikmeyen bir adam. Onun için dünya, duygularla değil dakikalarla ölçülür. Jules Verne, egzotik coğrafyaları birer manzara olarak sunmaktan çok, “zaman” kavramını romanın görünmez kahramanına dönüştürür. Her durak bir kartpostal değil; sabrın, disiplinin, tesadüfün ve insan iradesinin sınandığı bir eşiktir.
Passepartout ise bu kusursuz düzenin içine düşen tatlı bir kaos gibidir. Hataları, şaşkınlığı ve insani refleksleri sayesinde yolculuk yalnızca mesafe kat etmekten çıkar; canlı, eğlenceli ve sıcak bir hikâyeye dönüşür.
Kitap boyunca fark edersin ki asıl yarış dünya ile değil; alışkanlıklarla, önyargılarla ve “imkânsız” denilen şeylerle yapılır. Jules Verne bunu didaktik olmadan, akıcı ve zarif bir dille anlatır.
1872’nin sınırlı imkânlarıyla yapılan bu yolculuk, bugün dijitalleşmiş dünyamızda şunu hatırlatır:
En büyük macera, konfor alanımızdan attığımız ilk adımdır.
Seyahat etmek isteyenler için değil;
hayatını erteleyenler için yazılmış bir kitap.
Bu kitap bir dünya turu değil, zamana karşı kazanılmış bir iddia.
Phileas Fogg’un soğukkanlı disiplini ile Passepartout’nun insani kaosu arasında ilerleyen bu hikâye, “imkânsız” dediğimiz şeylerin doğru planlama ve kararlılıkla nasıl çözüldüğünü gösteriyor.
Pasaporta değil, cesarete ihtiyaç duyulan bir yolculuk.