·156 syf.····Okunma: 28 Aralık 2025 12:42 Marksizmin ileri taşıyıcısı Lenin, teori ve pratik yönden mirası devralıp, bunu geliştirip, işçi emekçi yığınların tarihsel görevlerini yerine getirmeleri için bir rehber sunmuş bizlere.
Kapitalizmin en yüksek aşamasının emperyalizm olduğunu belirten Lenin, bunları aşama aşama ele alıp burjuva iktisatçılarının ve Kautsky gibi şovenist oportünistlerin bütün savlarını çürütüp boşa çıkarıyor.
Bankalar, mali-sermaye ve oligarşinin nasıl el ele verip sermaye ihracında bulunduğu, kapitalist gruplar arasında dünyanın nasıl paylaşıldığına dair çarpıcı tespitlerde bulunuyor. Ama bunun sürdürülebilir olmadığını, kapitalizmin nihayetinde çürüme yaşayacağını ve asalaklaşacağını öngörüyor Lenin. Bunun sonucunda yeni paylaşım savaşlarına hazırlıklar ve yine halkların kıyımına sebebiyet veren bir durum ortaya çıkıyor.
Günümüz dünyasında da neo-liberal ekonomi ve ulus devletler bir krizin içinde. Lenin'in tespitleri hâlâ geçerliliğini korumakta. Üçüncü bir paylaşım savaşı kapıda, dünya halkları ve emekçileri olarak bize düşen görev hükümetlerin ve egemenlerin ipliğini pazara çıkarıp barışı haykırmak olmalı.
İyi okumalar.