2025 18. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2025 00:00
Yazarın; "Hep bu kitabı yazmak istedim, bu kitabı yazabilmek için çalıştım, bu kitabı yazabilmek için dua ettim." dediği o muhteşem kitapla karşınızdayım. İncelemeyi yazmam zaman aldı çünkü bahsedeceğim çok fazla şey vardı ve ancak bu kadar kısaltabildim. DİKKAT SPOİLER İÇERİR! ️Hala etkisinde olduğum inanılmaz olayların başlayacağı nokta Salinas vadisi, Kuzey Kaliforniya’ da, iki dağ sırası arasında kalan uzun ve verimli bir ovadır. Bu vadide Kızılderililer ve İspanyollar yaşamış. Daha sonra bu vadiye değişik yerlerden göçen Amerika’lılar gelmiştir. ️Samuel Hamilton, İrlanda’dan Amerika'ya göç eden fakir biridir. Dördü erkek, beşi kız dokuz çocuğu olmuştur. Genç Bay ve bayan Hamiltonlar ise tahsilli bir ailedir. ️Samuel Hamilton iyi karakterli, yardımsever biri olduğu için Salinas’taki herkes onu çok sever. Salinas’a gelenleri çoğu fakir insanlardır. Adam Trask ise bu vadiye yerleşen zengin biridir.Adam Trask, babasının zoruyla askere gitmiş aileden uzak kalmış bir çocuktu. Öz annesi vefat etmiş oldukça genç bir üvey anne ve Adam'a nazaran daha sert kalpli olan kardeşi Charles ile yaşamıştır. ️Diğer yandan Cathy, iyi bir ailede yetişse de çok kötü karakterli bir kadındır. İnanılmaz korkunç entrikalar yapan hatta ailesinin bile ölümüne sebebiyet veren biridir. Bununla beraber genelevde çalışırken bir erkeği kandırır fakat bunun sonucunda Cathy ölümlerden kurtulur ve o sırada yakınında olan Trask'in evine ağır yaralı şekilde götürülür. ️Adam Trask’ın evinde iyileşen Cathy -ki kadının korkunç yüzünü bilseler keşke diye söylene söylene okudum bu kısmı - kısa sürede Adam'ı etkileyip evlenmiştir ancak Adam’ın kardeşi Charles’ı da baştan çıkarmıştır. Buna rağmen Charles bu kadının içindeki kötülüğü görmüş Adam'ı korumaya çalışmıştır fakat Adam inanmayıp birlikte başka bir eve taşınmışlardır ve Samuel Hamilton ile komşu olmuşlardır. ️Sonrasında Cathy’in ikizleri olmuş, Cathy, çocukları istememiştir ve sonrasında Adam'ı omzundan vurup Salinas’tan da kaçmıştır. Adam ise hayal kırıklığı ile beraber iyice içine kapanmış, çocuklara ise Adam’ın yardımcısı olan Çinli Lee bakmaktadır. Lee çok zeki çok ilgili bir yardımcıdır. ️Bir gün Samuel, Adam'a Cathy'nin bir genelev işlettiğini ve adını Kate olarak değiştirdiğini anlatır. Kate çalıştığı genelevin sahibini öldürüp yerine geçmiştir. Samuel Hamilton, Adam için çok değerlidir çünkü çocuklarına sahip çıkması için Adam'ın gözünü açmış ve isimlerini koyması konusunda yardımcı olmuştur. ️İkizlerden Calep’in karakteri annesi Caty’i andırmaktadır. Aron ise iyi kalpli bir çocuktur. Calep de bir müddet sonra annesi ve hakkındaki pek çok şeyi öğrenmiştir. Bunu kardeşi Aron'dan saklamaya gayret etmiş fakat kıskançlığı ve içindeki kötü tarafla beraber Aron'a bu gerçeği anlatmıştır. ️Aron apar topar uzaklaşmak istercesine orduya yazılmış ve savaşta ölmüştür. Bu sırada Kate intihar etmiştir. Aron'un ölümüyle Adam da felç geçirmiştir. Calep ise Aron'un ölümünden kendini sorumlu tutmuştur. ️Akıcı üslubu ve derinliği ile çok etkilendiğim bir kitap oldu. Her satırı İnsanoğlunun hem iyi hem kötü taraflarının bu kadar güzel yönlerinin olduğunu bir kez daha düşündüren bir eser. Zaten çok sevdiğim yazarlardan biri olan John Steinbeck bu kitabında da ustalıkla her satırı dokumuş. Tavsiyedir. İyi okumalar dilerim.   Cennetin Doğusu John Steinbeck
Cennetin DoğusuJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 201711,4bin okunma