İnce Memed
2025 27. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 02:49
Yaşar KemalYaşar Kemal İnce Memed 1İnce Memed 1 İnce Memed 2İnce Memed 2 15 gündür neredeyse İnce Memed’le yaşıyor gibiyim. Serinin 1. ve 2. kitaplarını art arda okuyup bitirdim. 3. kitaba geçmeden önce biraz soluklanmak, okuduklarımı içselleştirmek istedim. Çünkü sadece Memed değil, ben de onunla birlikte yorgun düştüm. İlk kitap beni derinden etkiledi; özellikle sonu gözlerimi yaşarttı. İnce Memed’in acısı, çaresizliği ve umudu içime işledi. İkinci kitap ise bambaşka bir çarpıcılıktaydı. Köylüye reva görülen zulüm, ağaların kendilerini temize çıkarmak için devleti kullanması kanımı dondurdu. “Bir Abdi gider, bir Hamza gelir” diyordum içimden; bir Memed yetmez bu düzeni yıkmaya. Ama sonra fark ettim ki bazen bir gölge bile yeter. İnce Memed’in adı bile köylüye umut oldu. Çünkü mücadele, umutla başlar. Evliya olacağına eşkıya olan İnce Memed’in hikâyesi, sadece bir adamın değil; bir halkın direnişinin, adalet özleminin hikâyesi. Yolun daha nereye varacağını merakla bekliyorum. İnce Memed yalnız bir roman değil, Anadolu’nun direncini, halkın susmayan sesini anlatan destansı bir anlatı. Herkesin hayatında bir kere okuması gereken bir eser. Kendimi geç kalmış saymıyorum, demek ki doğru zaman buymuş bu eseri okumak için, ama mutlaka doğru zamanı bulun ve okuyun.
İnce Memed 2Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202038,9bin okunma