Orhan Kemal’in Bereketli Topraklar Üzerinde adlı romanı, köyden kente ve tarım bölgelerine yönelen işçi göçünü merkeze alarak, emek sermaye çatışmasını yalın ama sarsıcı bir gerçekçilikle anlatır. Roman, Çukurova’ya çalışmak umuduyla gelen üç köylü arkadaşın Pehlivan Ali, İflahsızın Yusuf ve Köse Hasan’ın hikâyesi etrafında şekillenir. Bu üç karakter, daha romanın başında umutla yola çıksalar da, kısa sürede bereketli denilen toprakların gerçekte kimler için bereketli olduğunu acı biçimde öğrenirler.
Çukurova’da tarım işçiliği, fabrika çalışmaları ve ırgatlık üzerinden ilerleyen romanda, işçilerin insanlık dışı koşullarda çalıştırılması, düşük ücretler, uzun çalışma saatleri ve patronların keyfi uygulamaları ayrıntılı biçimde gösterilir. İşçiler için hastalık, açlık ve işsizlik her an kapıdadır; en küçük bir aksilik bile hayatlarını altüst etmeye yeter. Köse Hasan’ın hastalanması ve yavaş yavaş hayattan kopuşu, sistemin en zayıf olanı nasıl gözünü kırpmadan dışladığını çarpıcı bir şekilde ortaya koyar. Hasan’ın ölümü, romanın en dramatik anlarından biri olarak, emeğin ne kadar değersiz görüldüğünü simgeler.
Pehlivan Ali daha güçlü ve dirençli bir karakter olarak hayatta kalmaya çalışırken, İflahsızın Yusuf kurnazlığı ve uyum sağlama becerisiyle sistem içinde tutunmayı başarır. Bu üç karakter arasındaki farklılaşma, Orhan Kemal’in insanı tek tip görmeyen bakışını yansıtır: Aynı koşullarda bulunan insanlar bile farklı yollar seçebilir, farklı sonuçlara ulaşabilir.
Yazar, romanda patronları ve ustabaşlarını karikatürleştirmez; onları da sistemin bir parçası olarak verir. Asıl eleştiri, bireylerden çok düzenedir. Bu nedenle roman ideolojik bir propaganda metni gibi değil, yaşanmış hayatların doğal bir yansıması olarak okunur.
Başlıktaki “bereket” kavramı romanda ironik bir anlam taşır. Toprak gerçekten verimlidir; pamuk bol ürün verir. Ancak bu bereket, toprağı işleyen emekçilere değil, ağalara ve patronlara yarar. Roman boyunca okur, emeğin karşılığını alamadığı bir düzenle yüzleşir ve bu düzenin sıradan insanlar üzerindeki yıkıcı etkisini adım adım izler.
Romanın dili yalın ve akıcıdır; yer yer halk ağzı kullanımı metne canlılık katar. Ancak bu sadelik, bazı okurlar için anlatımı “düz” ya da dramatik açıdan fazla sakin gösterebilir. Büyük olaylardan çok gündelik hayatın tekrarları anlatıldığı için, temposu herkese hitap etmeyebilir. Buna rağmen roman, Türkiye’nin toplumsal ve ekonomik tarihini anlamak açısından son derece kıymetlidir.
Okuyan ve okuyacak olan herkese selam olsun…
Bereketli Topraklar ÜzerindeOrhan Kemal