12 yıldır aklımda
2026 1. kitabı
Tolstoy’un 1882 yılında yazdığı ve Rusya’da sansüre uğrayan İtiraflarım adlı eserinin ardından, artık bir çsel dirilişe” başladığını gösteren romanını, 1889’da kaleme alıyor. 1901 yılında ise bu eser Tolstoy’un kilise tarafından afaroz edilmesine yol açıyor. Tolstoy, diriliş romanında; günümüzde tevhid dininden uzaklaştırılmış, ruhbanlaştırılmış, nefislere hizmet eder hâle gelmiş Hristiyanlığın, tüm bunları bildiği hâlde vicdanen körleşmiş, adeta gözlerine perde çekilmiş mensuplarının iki yüzlülüğünü somutlaştırıyor. Tabi bu cevabı koyu hristiyan bir ailede büyümüş biri olarak aslında kendi kalbine veriyor. Romanı kendi dirilişi yapıyor. Ek bilgi; Tolstoy, 1908 yılında Hindistanlı âlim **Abdullah el-Sühreverdi’nin İngilizce basılmış Hz. Muhammed’in Hadisleri kitabını okudu. Okuduğu bu hadislerden etkilenerek, içlerinden seçtiklerini bir araya getirip kitapçık hâline getirdi ve Rusya’daki Posrednik yayınevinde 1908 Ekim’inde yayımlanmasını sağladı( Hazreti Muhammed ). Doğumundan itibaren Rus Ortodoks Kilisesi mensubu olan Tolstoy, yetişkinliğinde bu inancı bütünüyle reddetti. Özetle; İtiraflarım , Diriliş , Hazreti Muhammed kitapları bir üçleme olarak okunmalı. Bir dine bakıp tüm dinleri reddetmek yerine üzerine gidip doğruyu bulmak ve doğruları haykırmak için gösterilen anlam arayışının, iç muhasebenin ve mücadelenin çok somut bir örneği Tolstoy. Dirilen ise vicdan ve belki de iman. Okuduğum en iyi romandı. Karakterler betimlenirken adeta “Bu kadar da olmaz” dedirtti. “Şehla göz” tasviri ile çevirmen de gönülleri fethetti. Kitabı okuyalı on iki yıl oldu ama etkisi geçmedi.
DirilişLev Tolstoy · Kum Saati Yayınları · 200421,6bin okunma