Bu hayatta gerçekten kendimiz olabiliyor muyuz, yoksa başkalarının beklentilerine göre mi şekilleniyoruz?
Eğer cevabınız ikincisiyse; onay arayışınız yoğunsa, asıl benliğinizi gizliyor ve ortaya çıkarmaktan çekiniyorsanız bu kitabı okumanızı öneririm.
Kitap, özellikle yüksek işlevli kaygıya sahip bireyler için bir tür kendi kendine yardım rehberi niteliğinde. Yüksek işlevli kaygıya sahip kişiler; dışarıdan bakıldığında başarılı, yüksek performans gösteren, hırslı ve her şeyi yapabilecek kapasitede görünen bireylerdir. Ancak bu görünümün ardında gizli bir kaygı taşırlar. Kendilerini yeterince iyi hissetmezler, değersizlik düşünceleri yaşayabilirler, başkalarına yük olduklarını düşünebilirler ve oldukça hassas bir yapıya sahiptirler. En belirgin özelliklerinden biri de, dışarıdan nasıl göründüklerine fazlasıyla odaklanmaları ve kendi değerlerini belirleme gücünü başkalarının eline vermeleridir.
Kitap, bu deneyimi yaşayan kişiler için beş adımlık bir yol haritası sunuyor.
İlk adımda yüksek işlevli kaygının ne olduğu,
İkinci adımda bu davranışların kökenleri,
Üçüncü adımda kişinin kendine yönelteceği düşündürücü sorular ve gölge yönünü keşfetme süreci,
Dördüncü adımda kendine yeniden güvenmeyi inşa etme yolları,
Beşinci adımda ise özşefkat kavramı ele alınıyor.
Genel olarak kitabı beğendim. Özellikle kendinize dönüp bakmanızı sağlayan, farkındalık kazandıran sorular içermesi oldukça kıymetliydi. İç dünyasını daha iyi anlamak ve kendisiyle daha şefkatli bir ilişki kurmak isteyenler için okunmaya değer bir kitap.