·110 syf.··Beğendi
···Okunma: 06 Ocak 2026 18:01 Kitabı okurken çok sevdiğim ve defaatle izlediğim filmi tekrar seyrediyormuş gibi oldum. Gözümün önüne harika performanslarıyla Maggie'yi oynayan Elizabeth Taylor ve alkolik kocası Brick'i oynayan Paul Newman geldi. Ve tabi Koca baba ve eşi Koca anneyi oynayan ismini bilmediğim usta oyuncular.
Kitabın sonu farklı bitiyor biraz ve en sevdiğim sahnelerden olan babayla oğlun nihayet birbirleriyle konuşabildiği ve aralarındakj buzların eridiği sahne yok. Hollywood bu açığı dramın ruhuna uygun bir şekilde öyle güzel kapatmış ki, "filmi kitabından güzel" diyeceğiniz ender şaheserlerden oluvermiş. Hollywood'u Hollywood yapan ve hatrını sayılır kılan da bu becerisi değil mi zaten?
Çok sıcak bir yaz gecesi. Hava bir fırtınaya gebe. Ama sadece hava değil, evdeki, aile içerisindeki ortam da öyle. Uzun zamandır hasta olan ve kendisini iyi hissetmeyen Koca Babanın doktor tescilli test sonuçları gelmiştir, kanser olmadığı belli olmuştur. Üstelik de 65.ci doğum günüdür. Büyük oğlu ve büyük gelin beş çocuğu ve bekledikleri altıncı çocukla Büyük Babanın devasa servetine konmak için onun gözüne hoş görünmeye çalışmaktadırlar. Eski bir futbolcu ve şimdi kederinden alkolik olan ufak oğlan Brick kendi aleminde yaşamaktadır ve etrafında yaşanan yalakalıklara, sahte gülümsemelere, samimiyetsiz samimiyetlere bıyık altından gülmektedir ancak buzlu içkisini yudumlarken. Eşi "Maggie the cat" Margret ise kocasını yine kendisine bağlama peşinde olsa da, Koca Babanın servetini kayınbiraderi ve eşine kaptıracak değildir elbette. Çünkü yoksulluktan gelmiştir ve ele güne muhtaç olmak istemez. Koca Baba tarafından sürekli eleleştirilen ve didiklenen Koca Anneyse "şaka yapıyor, şaka yapıyorsun değil mi, elbette şaka yapıyor" diyerek avutmakta ve kendisini ve etrafındakileri teselli etmek hatta kandırmakla meşguldür. Fırtına koptuğu anda evdeki fırtına da kopar, Maggie Brick'le yüzleşmeye yeltenirken, Koca Baba'da elleriyle kazanarak edindiği serveti yanısıra çok sevdiği Brick'in derdini anlamaya çalışır. Brick'in kederi nedir? Büyük Baba'dan saklanan sır nedir? Sevdiklerini yalanlarla avutmak mıdır evla olan, yoksa hakikati bilme haklarına sadık kalmak mı?
Bu harika eserin kitabını da filmini de kaçırmayın, bilhassa genç kuşaklara sözüm. ..