2026 3. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2026 22:58
Jenny Erpenbeck’in Kairosu, 2024 Uluslararası Booker Ödülü’nü kazanmış bir roman. Metin Berlin Duvarı’nın gölgesinde geçen bir aşk hikâyesi gibi duruyor ama bu kitapta aşk, insanı güzel duygulara değil, boğucu ve dar bir atmosfere hapsediyor. Katharina ve Hans bir otobüs yolculuğunda tanışıp ilk görüşte aşık olurlar. Aralarındaki yaş farkı da bu ilişkinin temel yapı taşı. Keza Katharina 19, Hans ise 53 yaşında. Katharina hayalleri, idealleri olan gencecik bir kız. Hans ise entelektüel, kültürlü, incelikli cümlelerin arasına ustaca gizlenmiş bir iktidar hevesi taşıyan, manipülasyonu neredeyse bir sanat dalı gibi icra eden, okurun sinir uçlarıyla oynayan bir karakter. Hans’ın yetersizliklerinden doğan saplantıları, Katharina’nın koşulsuz bağlılığıyla birleşince ortaya fazlasıyla toksik bir ilişki çıkıyor. Ve Erpenbeck bunu öyle bir anlatıyor ki, okur olarak sen de o ilişkinin içinde sıkışmış gibi hissediyorsun. Ben bu kitabı okurken sayfaları peş peşe çevirdim, çok sinirlendim, sık sık rahatsız oldum… ama tam da bu yüzden sevdim. Bazı karakterler insanın yakasına yapışıyor. Hans da onlardan biri. İyi ki sadece kurmacada.
İnceleme
KairosJenny Erpenbeck · Can Yayınları · 20231,116 okunma