Deus ex machina
2026 3. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 23:53
ön bilgilendirme: Hobbit, Yüzüklerin Efendisi (Tek Cilt)’nin 60 yıl öncesini anlatır ve Orta Dünya’nın yazılan ilk kitabıdır. ancak kronolojik olarak evrenin başlangıç kitabı Silmarillion’dur ama Hobbit ona göre daha basit bir dile sahip olduğu için insanlar Orta Dünya’ya Hobbit’le başlar. o yüzden Orta Dünya’ya başlamak istiyorsanız ikisinden biriyle başlayabilirsiniz. bu kitabın puanını görünce gerçekten şok oldum. en düşük verilen puan 8 ve incelemeler hep çok olumlu. çok büyük umutlarla başlamıştım ama gerçekten bu kitabın iyi olduğunu düşünmüyorum. kitap 400 sayfadan kısa ama gerçekten o kadar fazla şey anlatılmaya çalışılmış ki. upuzun olaylar yarım sayfada anlatılıyor ve bu aşırı anlamsız. gerçekten sanki hiç planlamadan yazılmış, öyle hurraaaa girelim hadi gibi. bazı olayları asla anlamadım, karakterler de basmakalıp. bir olayın en uzun anlatıldığı sayfa maksimum 2-3 sayfaydı bu yüzden her şey kopuk kopuk. zaten kitabın ne kadar hızlıca olayları anlattığını 3 filminin olmasından anlayabiliriz. (her ne kadar filme yeni karakterler ve olaylar eklenmiş olsa bile.) yani her şey çok sıkıştırılmış halde. bunun dışında planlamadan yazıldığı o kadar belli ki, J. R. R. Tolkien sürekli şu cümleyi kuruyor: nasıl oldu bilinmez ama kurtuldular ya da Bilbo’nun şansına tam aradığı şey oradaymış. yani yazar bizi bir maceraya çıkarmaya çalışıyor ama karakter maceranın çatışma kısmında sanki sihirli bir değnek ona değmiş gibi sorunu çözüyor. bu arada kurguda bu duruma “Deus Ex Machina” diyoruz ve Tolkien kitapta sürekli ama sürekli bunu kullanıyor. bu kadar başarısız diyip neden 6 puan verdim? çok fazla boşluk olmasına rağmen bir şekilde kendini okutuyor. kitap teknik açıdan aşırı sınıfta kalıyor ama elbette bir evren kurma ve yaratıcılık konusunda çok başarılı bu yüzden 6 puan verdim. Bilbo’nun karakter gelişimi de güzeldi ama teknik açıdan o kadar kötü işleniyor ki düzgünce de övemiyorum. evreni tanımak için okumalısınız ama bence edebi bir keyif almayı beklemeyin.
HobbitJ. R. R. Tolkien · İthaki Yayınları · 202317,2bin okunma
eleştirdiğin kısım bunun bir çocuk kitabı olarak yazıldığını öğrenince göze bu kadar batmıyor bence. çünkü çocuğa çok uzun uzun anlatmazsın, karakterler hep şanslıdır ve her şey bir şekilde yoluna girer. ama yüzüklerin efendisi'nden sonra okuduğum için midir bilmem beni de umduğum kadar sarmamıştı. eline sağlık ^^
haklısın ya böyle düsününce dedigin sey mantıklı 🥺🙌🏻🙌🏻 biraz haksızlık yaptım galiba ama beni de cok sarmamıstı
Emir🙌🏻🙌🏻🙌🏻