Franco Bifo Berardi okumalarını bitirmek üzereyim. Keşke tanışma fırsatım olsa dediğim entelektüellerden biri. Fakat herkesin okuyabileceği bir yazar değil bence. Gençliğinin baharında okuyan gençler umutsuzluğa ve karamsarlığa düşebilir. Çok sert bir realizmi var.
Verdiği örnekler hayatın içinden. Ölümler, savaşlar, intiharlar, finansal kölelik, politik ilüzyon, post truth çağı, demokrasi aldatmacası... İnsan okuduktan sonra şöyle düşünebiliyor. Eee o zaman neden mücadele edelim? Kaybedeceğimiz hatta perişan olacağımız bir savaşta yıpranmak yerine konforu ve ilüzyonu kabul etmek daha makul değil midir?
Aklıma Matrix'teki kırmızı ve mavi hap sahnesi geliyor. Hoş olmayan bir gerçekliği ortaya çıkaran kırmızı hap mı yoksa keyif veren bir bilgisizlikte kalmak için mavi hap mı tercih edilmeli? Bizim jenerasyon maalesef kırmızı hapı tercih etti. Mavi hapı tercih edenler ise günümüzde şöhreti, zenginliği, konforu ve yapay bir mutluluğu yaşıyor.
Benzer kitap önerileri : Borç ve Borçlandırılmış İnsanın İmali
Film önerileri : Oldboy, 3-Iron, I Saw the Devil, Shi-gan(Time)
Kahramanlık Patolojisi hakkında detaylı bir inceleme videosu da çekeceğim. Tüm notlarımı aldım. Kitabı okuyacaklar için kitapta dikkatimi çeken ve araştırma yaptığım başlıkları da paylaşmak istiyorum.
--> Borçlandırılmış insan
--> Online dünyada büyüyen çocuklar
--> Doğal seçilim sürecinin tersine dönmesi (Aptal ve iradesiz insanlar ürüyor)
--> 1968'in anlamı nedir? (Zihinsel kölelikten kurtulmak, patriarkal esarete isyan)
--> Tarihe geçen seri katiller
--> Anders Breivik
--> 1977 yılı Japonya’daki intiharlar (784 genç resmi rakamlara göre)
--> Baudrillard, Guattari, Deleuze, İtalya’daki otonom hareket, Londra’daki punk hareketi
--> Hikikomori kavramı (sosyal ilişkisini koparan, evden çıkmayan insanlar)
--> Puputan vakası (Bali dilinde toplu intihar demek)
--> Uyumayan piyasalar, uyuşturucu kullanan finansçılar
--> İşçi sınıfının içinde dayanışma kalmaması
--> Beyaz yakalıların organize olamaması
--> Tek kullanımlık tohum ve çiftçiliğin bitirilmesi
--> Tayvan’daki Foxcoon fabrikası, işçi intiharları
--> II. Dünya Savaşında Japonlar’ın Kore İşgali
--> Güney Kore alfabesi (Hangul)