İlk 5000 Yıl

Borç

David Graeber
''Bugüne kadar yazılmış tüm ekonomi kitapları bize aynı dersi anlatır: Para, zahmetli ve karmaşık takas sistemine çare olarak yaratılmış, böylece insanlar mallarını yüklenip durmak külfetinden kurtulmuştur. Gelgelelim bu tarih yorumunda küçük bir kusur vardır: Bugüne kadar bu teoriyi destekleyen herhangi bir veri bulunamamıştır. Akademisyen, aktivist, antropolog ve düşünür David Graeber kitabı Borç’ta, sorgulamadan kabul ettiğimiz bu fikirleri ustalıkla tersine çeviriyor: Tarıma dayalı ilk toplumların ortaya çıkışına kadar, yani madeni ya da kâğıt paranın icadından çok daha önce, insanlar gelişkin bir kredi sistemiyle yaşayıp, mallarını bu yolla değiş tokuş ediyorlardı. Ne olduysa sonra oldu, toplumlar alacaklı ve borçlu olarak ikiye bölündü. O dönemden beri, dünya genelinde borç ve borç affı politik tartışmaların ana konusunu teşkil etmiştir. Öyle ki, antik döneme ait hukuksal ve dini belli başlı eserlerin lisanını ve kavramlarını, kökü geçmişe uzanan bu borç tartışmaları şekillendirmiş, dahası, ahlaki ve felsefi temel değerlere de son biçimini vermiştir. Öte yandan sayısız halk hareketini de tetiklemiştir. Graeber, halklar olarak bugün hâlâ aynı savaşın pençesinde kıvrandığımızı gösteriyor… “Graeber, kredinin, karşılıklı-taahhüt ağı üstüne kurulu toplumların yok edilip sınıflı toplumun yükselişiyle ortaya çıktığını, para üstüne kurulu sosyal ilişkilerin ardında ise, sürekli fiili şiddet tehdidi olduğunu vurguluyor.”
Yazar:
David Graeber
David Graeber
Çevirmen:
Muammer Pehlivan
Muammer Pehlivan
Tahmini Okuma Süresi: 15 sa. 35 dk.Sayfa Sayısı: 550Basım Tarihi: Mart 2015Yayınevi: Everest Yayınları
ISBN: 9786051418377Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
550 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Kitap okuma deneyiminin hakkını sonuna kadar veren bir kitap oldu. Bir antropoloğun gözünden, para, borç ve bu terimlerin kültürlerdeki karşılıklarını görmek müthiş bir deneyimdi. Kitap 13 bölümden oluşuyor ki, yazarın hayatına baktığımızda, ilk başlığın "Ahlaki Tartışma Deneyimi Hakkında" olması anlaşılabiliyor. Sonraki başlıklardan bazıları ise şöyle: "Takas Efsanesi", "İlksel Borçlar", "Zulüm ve Kefaret", "Seks ve Savaş Oyunları", "Ortaçağ (MS 600-1450)", "Henüz Adı Konmamış Bir Şeyin Başlangıcı (1971-Günümüz)". Görüldüğü üzere, bölümler kronolojik bir düzende oluşturulmuş. 550 sayfalık kitabın son 80 sayfası dipnot, 50 sayfası da kaynakçadan oluşuyor. Ne büyük bir çalışmanın eseri olduğu buradan da anlaşılabiliyor. Ekonomi veya parayla ilgili bir konuda çalışıyorsanız ufkunuzu açabilecek bir kitap olduğunu söyleyebilirim. En azından, bendeki etkisi bu oldu.
Borç
BorçDavid Graeber · Everest Yayınları · 201567 okunma
Reklam
550 syf.
·
Puan vermedi
Zor bir konuyu olabildiğince anlaşılır hale getirmiş Graeber. Teknik olarak ağır olsa da basit örnekler anlamayı kolaylaştırıyor. Gerçi 'değiş-tokuşu bir dürtüdür' iddiası fazla havalı ama paranın tarihini anlamak adına sakin sakin okumak lazım sonuna kadar. Kitabın ana metni kadar 80 sayfalık notlar bölümü de incelemeye değer. Ve tabii 40 sayfalık kaynakça da minik bir hazine...
Borç
BorçDavid Graeber · Everest Yayınları · 201567 okunma
550 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Paranın niteliği hakkında daha önce bilinen şeylerden çok farklı ve eleştirel bir bakış açısı geliştiriyor. Paranın tarihini en güzel anlatan kitap.
Borç
BorçDavid Graeber · Everest Yayınları · 201567 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.