2026 3. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2026 17:13
Kuzey Sentinel Adası’nı daha önce duydunuz mu? Ben duymamıştım. Dünyanın geri kalanından izole bir şekilde yaşam süren ada ve halkını anlatmıyor bu kitap. Daha çok dünyanın geri kalanını anlatarak ada halkını haklı çıkarıyor diyebiliriz. Gezgin ve misyoner Richard Françis Burton’un Harar’a ayak bastığı gün ile açılan kitap Kolomb’a da selam çakmayı ihmal etmiyor. Şöyle diyor yazar; “…şunu da kimse inkâr edemez ki eğer meçhul bir Karayip yerlisi, Kristof Kolomb’un haçlar ve muskalar sallayarak savurduğu saçmalıkları vahim bir merakla dinlemek yerine bir aydınlanma anında hidayete ererek kafasını parçalayıvermiş olsaydı insanlık için ebediyen hayırla anılacak bir kahramana dönüşürdü.” Böyle başlayan bir kitabın güzel olmama ihtimali var mıdır? Bence yoktur. Ayak bastığı yerlere türlü musibetler taşıyan gezginler ile günümüz turistleri arasında bağ kuran yazar, turizmin ve otantik olanı keşfetme arzumuzun neden olduğu yozlaşmayı irdeliyor. Romani ailesine gelince, bir ailenin üç kuşak boyunca süregelen öyküsü anlatılıyor. Fakat burada sanki anlatılmak istenen ailenin geçmişi ve bugünü değil de tüm bu yozlaşmayı ete kemiğe büründürmek, görünür kılmak gibi. El değmemiş yerlerin ilk gezginlerce keşfi, akabinde turizmin yaygınlaşması ve nihayetinde zenginleşme hırsı ile otantik kimliğini kaybetmiş olmanın yanında yolcuları aratmayacak derecede yozlaşmış yerlilerin hazin sonu. Sentinel Adası, Jérôme FERRARI ile tanışma kitabım ve yazarı tek cümle ile anlatmam istense, “kitabın ortasından konuşuyor” derdim. Severiz. Felsefe, sosyoloji, psikoloji gibi pek çok yönden okunabilecek bir anlatı ama sadece edebi zevk arıyorum derseniz o da var.
Sentinel AdasıJérôme Ferrari · Everest Yayınları · 202533 okunma