Can modern yayınına ait olan Stefan ZWEIG’in Amok Koşucusu adlı eserini aslında ilk aldığımda tek bir eser olarak düşünüyordum ancak öyle değil. Kitap yazarın 7 ayrı klasik eserinden oluşuyor.
Bir Çöküşün Öyküsü, Madalya, Bezginlik, Amok Koşucusu, Ay ışığı Sokağı, Leporella, Leman Gölü Kıyısındaki Olay.
Kitapta tüm bölümler ayrı ayrı olsada hepsi aynı noktada buluşuyor: İnsanın kırılmalarını, yalnızlığını ve yaşantısından kaçışı noktadında birleşiyor.
Kitaba adını veren Amok Koşucusu insanın kendi vicdanından kaçmak istemesini ancak sonucunun yine ölümle bittiğini anlatan bir olay.
“ doktorun yardım etme fırsatı varken yardım etmemesi sonucunda pişman olması ve bunun verdiği vicdan azabııyla kontrol edilemeyen bir sona koşuş (AMOK) hikayesi”
Stefan Zweig ‘in eserlerinde sürekli deniz, gemi imgelerini kullanmasıda dikkatimi çeken bir nokta, belkide bunun altında yazarın kendi yaşantısından izler vardır..
Keyifli okumalarr:)