Derleme

Stefan Zweig

2019 4. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2019 11:42
Stefan Zweig bilindiği üzere intihar ederek hayatına son vermiş bir yazar. Bu kitapta da ölümü iliklerine kadar hissediyor insan. Kitabın içine çekildiğini hissediyor insan. Stefan Zweig yine düşünmeye itiyor insanı. Okurken içsel bir sorgulamaya bile gidiyor insan.
·190 syf.·
2020 13. kitabı
Ne zaman bir Zweig kitabı okusam, işte bu en güzeliydi deyip hiç bitmesin diye sindire sindire okuyorum, bitince de, üzülmemek için hemen yenisini okumaya başlıyorum. Fakat yeni okuduğum okuduklarım içinde yine en güzeli oluyor. O kadar iyi yapıyor ki bu işi; en basit konuları bile kelimelerle öyle bir süsleyip, öyle etkileyici şekillere sokuyor ki öykünün içine girmemek, ondan etkilenmemek mümkün olmuyor. En son okuduğum olduğundan mıdır bilmem ama bu eserin okuduğum en iyi Zweig kitabı olduğunu düşünüyorum. Süper bir eser. Yedi ayrı intihar vakasında yedi farklı Amok koşucusunu tanıtıyor bizlere; cömertçe, kelimelerden hiç çalmadan, tıpkı muhteşem bir resmi çizer gibi ince ince; hangi rengin o boş sayfada nereyi arzu ettiğini, nerede gülümseyeceğini çok iyi biliyor ve fırçaları her atışında o eseri takip eden gözleri de beraberinde boyayarak başarıyor bunu. Her tarifin içine girip o kişiyi kafanızda çizdiğinizden olacak , o kişileri çok iyi anlıyor ve onlara yakınlaşıyorsunuz. Her ayrıntı, bir sonraki -daha belirleyici- bir ayrıntının müjdecisi oluyor ve her yeni ayrıntı yeri bulunan bir puzzle parçası gibi mutlu ediyor insanı. Eserin en acı yanı; her karakterin onu daha tanımaya başlarken, aklımızdaki bir sürü soru işaretiyle birlikte kendisini ölümün derinliklerine atması. Bundandır; her ölümde bir kişi eksilmiş, canı acımış, biraz da yalnızlaşmış gibi hissediyor insan. Çok güzel ve akıcı bir eser, kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Yalnız sizleri uyarmak isterim; sona yaklaştıkça bu yedi vakayı bir ortak paydada birleştirir mi diye düşünürken kendinizi kaybetmiş ve kitap elinizde değişik senaryolar yazarken bulabilirsiniz! Tavsiyen için teşekkürler Barış Uçar
2021 34. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2021 13:20
Açıkçası başlamadan önce hakkında sıkıcı olduğuna dair yorumlar duymuştum. Buna kesinlikle katılmıyorum. Diğer Stefan Zweig kitaplarını nasıl heyecanla ve hissederek okuduysam bunda da aynı şeyi yaşadığımı söyleyebilirim. Başlarda hiçbir şey anlayamazken ve “Bunu nasıl bağlayacak acaba?” düşüncesiyle merakla devam ediyorsun ve birden kendini olayın içinde buluyorsun sadece içinde bulmak değil yaşamak. Zweig’ı okumayı bu yüzden seviyorum. Çünkü gerçekten olayı yaşıyorum. Ayrıca kitaplarının da gayet kısa olduğunu düşünürsek hiç sıkmadan, bir okuyuşluk farklı bir insan olmamızı sağlıyor bence. Yani diyeceğim o ki; kendinizi kaptırıp tek seferde bitirebileceğiniz bir kitap arıyorsanız kesinlikle öneririm. Keyifli Okumalar Dilerim...
Yedi hikaye tek son.
2026 6. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2026 23:27
Can modern yayınına ait olan Stefan ZWEIG’in Amok Koşucusu adlı eserini aslında ilk aldığımda tek bir eser olarak düşünüyordum ancak öyle değil. Kitap yazarın 7 ayrı klasik eserinden oluşuyor. Bir Çöküşün Öyküsü, Madalya, Bezginlik, Amok Koşucusu, Ay ışığı Sokağı, Leporella, Leman Gölü Kıyısındaki Olay. Kitapta tüm bölümler ayrı ayrı olsada hepsi aynı noktada buluşuyor: İnsanın kırılmalarını, yalnızlığını ve yaşantısından kaçışı noktadında birleşiyor. Kitaba adını veren Amok Koşucusu insanın kendi vicdanından kaçmak istemesini ancak sonucunun yine ölümle bittiğini anlatan bir olay. “ doktorun yardım etme fırsatı varken yardım etmemesi sonucunda pişman olması ve bunun verdiği vicdan azabııyla kontrol edilemeyen bir sona koşuş (AMOK) hikayesi” Stefan Zweig ‘in eserlerinde sürekli deniz, gemi imgelerini kullanmasıda dikkatimi çeken bir nokta, belkide bunun altında yazarın kendi yaşantısından izler vardır.. Keyifli okumalarr:)
2024 Okuma Raporları
2023 206. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2023 13:46
Can Yayınlarının modern serisinden okuduğum Amok Koşucusu kitabı, içinde aynı adı taşıyan hikayeyle beraber yedi hikayeden oluşuyor. Okudukları kitapların yazarların hayatlarına dair bilgi edinmeyi sevenler vardır. Stefan Zweıg’ın yaşamı ilgimi çekmişti.1942’de Brezilya’da karısıyla birlikte intihar eden Zweıg, kitaplarındaki karakterlerin adeta ruhsal tablolarını çizen bir ressam gibi öykülerinde zengin psikolojik çözümlemeler yapıyor. Karakterlerin endişelerini, sevinçlerini, tutkularını sanki ben de yaşamış gibi oldum ve bu bakımdan yazarın anlatım becerisinin çok çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Zweıg’ın psikolojik durumu bunda etkili olmuş olacak ki hikayelerde intihara ya da intihar eğilimine rastlıyorsunuz. ‘Amok Koşucusu’ bir tür sarhoşluk hali, arzularının,tutkularının peşinden umarsızca, hunharca koşan kişilere verilen bir ad ve en beğendiğim hikaye de bu oldu. Özgün yazarlar vardır, cümlelerinden,ifade ediş biçimlerinden,kullandıkları kelimelerden, betimlemelerden satır aralarında hemen onu hissedersiniz. Zweıg işte o yazarlarından biridir bana göre ve onun eserlerini okumak bu anlamda keyiflidir.
2020 114. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2020 23:20
“Amok Koşucusu” ismini Malezya’da görülen bir tür cinnet halini tarif etmek için kullanılan Amok kelimesinden alıyor. Tüm kitap bireyi intihara sürükleyen, yaşama tutunma halinden düşüşe uzanan derin bir vazgeçişin öykülerinden oluşuyor. Zweig’ ın kendisinin de intiharla öldüğü düşünüldüğünde; bir cinnet haline benzettiği intiharın kıyılarında nasıl da dans ettiğinin, nasıl da ruhun karanlık dehlizlerinde soluksuz gezindiğinin ve adeta ölümünü ölmeden defalarca kez öykülerinde tattığının akılalmaz anlatısı...Derin bir ruh hali çözümlemesi...
2019 15. kitabı
Zweig' i son iki sene de keşfettim ve okuduğum ilk kitabı idi Amok. Zaten bir kere Zweig okuyunca bütün kitaplarını okuma isteği duyuyorsunuz. Amok Koşucusu intihar a yatkın insanların psiko analizini yaparak içsel durumlarını anlamamıza yardımcı oluyor. İçinde ki birbirinden bağımsız bu öyküleri keyifle okuyacaksınız.
Amok KoşucusuStefan Zweig · Can Yayınları · 2018134,8bin okunma
Hayat Maratonu'nun Amok Koşucuları'na ithafen..
2020 70. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2020 02:13
Stefan Zweig'ın kendine has ve olağanüstü psikolojik tahlillerini okuduğumuz ve okudukça kendi psikolojimizi bozduğumuz bir kitap daha.. 7 öykünün 5'i intiharla son bulurken, Zweig'ın bu konudaki takıntısı da ayan beyan ortaya çıkıyor. Bence o da bir Amok Koşucusu!.. ~ Kitaba adını veren "Amok Koşucusu" elbette en çarpıcı olan öyküydü. Amok; delice bir saplantı uğruna insanın öfkeden delirmesi, gözünün dönmesi; ancak karşısındakine ve kendisine zarar vererek durabilmesi durumudur. Yazarın, bu öyküyü Amok Koşusu yapmış birinin ağzından okuyucuya aktarması ve koşu anının doruk noktasını aktarırken de hem geniş, hem di'li geçmiş zaman kullanması (bana göre) okuyucuya o delilik anını hissettirmek açısından oldukça başarılı olmuş. . Not: Şahsiyet dizisindeki Agâh Beyoğlu, bölümün birinde tatile gitmek için hazırlanırken yanına kitap almak istiyor ve elindeki kitabı ' ee ben bunu okumuştum zaten' diyerek masaya bırakıyor. İşte o kitap, bu kitap :) Nitekim Agâh Beyoğlu'da bir Amok Koşucusu'ydu zaten ;) Bknz. hizliresim.com/kHbnVM ~ 'Bir Çöküşün Öyküsü' adlı hikâyenin başkahramanı ise her zaman ilgi ve pohpohlanma görmeye alışmış saraylı bir kadının taşraya sürülmesinin ardından yaşadığı buhranı, çırpınışları ve çöküşü anlatıyor. Yalnızlık, sessizlik, iç sıkıntısı, değersizlik hissi ve kendini beğenmişliğin bir kadın üzerinden anlatıldığı etkileyici bir öyküydü. ~ Can Yayınları'nın 7 öyküyü derleyerek bastığı kitapta yer alan öyküler sırasıyla şunlardır: 1- Bir Çöküşün Öyküsü 2- Madalya 3- Bezginlik 4- Amok Koşucusu 5- Ay Işığı Sokağı 6- Leporella 7- Leman Gölü Kıyısındaki Olay . İyi Okumalar_
·64 syf.·
2020 49. kitabı
Bir doktor, yardım isteyen bir genç ve güzel varlıklı bir kadın yüklü bir miktarda para ödeyerek kürtaj olmak istiyor. Kadının aşırı gururlu ve kendinden emin, Doktor ise farklı bir insan mesleği ve meraklılığı dolayısı ile karışık bir psikolojisi var, bu 2 kişi arasındaki geçen diyaloglardaki saplantılar ve genellikle kötü sonuçlar doğuruyor, birbirlerine ihtiyaç duydukları halde inat edip, ego savaşlarına giriyorlar, bunun sonrasında vicdan azabının hazin sonuyla sonuçlanıyor. ama son pişmanlık fayda etmiyor tabi
2020 27. kitabı
"Şahsiyet" dizisinin bir bölümünde görmüştüm bu kitabı. Agah Beyoğlu'da tıpkı bir amok koşucusu gibiydi. Verdiği mesajlar da hafızalarda en sağlam yerini aldı. Sahi ne harika bir siziydi!

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.