İRADE TERBİYESİ MÜMKÜN MÜDÜR?
2026 7. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 11:06
İrade Eğitimi Jules Payot Hayatta her ne oluyorsa bizim eylemlerimiz neticesinde meydana geldiği su getirmez bir gerçektir. Çünkü günlük harektlerimiz kelebek etkisi yaparak gelişir ve bu küçük küçük gelişimlerin sonucu çığ etkisi yaparak ilerler ama çoğu zaman bunu fark edebilmek mümkün değildir. Madem ki eylemlerimiz sonucu her şey değişiyor, etkileniyor, gelişiyor o zaman o eylemlerimizi güzel ve iyi ekseninde yapmamız yerinde olur. Hal böyleyken tam da Jules Payot'un müthiş "İrade terbiyesi" eseri karşımıza çıkıyor. Eser davranışlarımızın iyileştirilmesine yönelik yazılmış bulunmaz bir şaheser. Davranışkarımızın akıl, duygular, çevre ve daha bir çok etkenin rol oynadı denklemde aklın kontrolünde olmasının kontrol sağlayacağını ancak duyguların aklı bir yanılsama yoluyla aldatıp bedenin kişisel zevkler peşinde sürükleyerek enerjimizi boşuna kullannamıza neden olacağını öne sürüyor Fransız yazar. Eğitimci ve pedagog olan Jules, bir öğrencinin ve ekseriyetle üniversite öğrencisinin bunun yanında çalışan entelektüel bireyin sahip olması gereken erdemler üzerindeki geniş çaplı araştırması sonucu bir şeylerin başarmanın yolunun o işin üzerine gidilmesinde gittiğini ancak şehvi ve hayvani duygularımızın kontrolü ise mümkün olduğunca düşünmemekten geçtiğini beyân ediyor. İrade terbiyesi eserinde öğrenciyi öyle tarif ediyorki bir öğrenci adeta bir teknik direktörün bir kulübü yönettiği gibi kendisini yöneteceğini ve aşırılığa kaçmaktan uzak durması gerektiğini anlammız pek de yanlış olmayacaktır.
Hayata Dair
İrade EğitimiJules Payot · İş Bankası Kültür Yayınları · 202338,4bin okunma