Suç kimin?
2026 2. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 12:14
Bu kitapla alakalı bir anım var;ben lisedeyken güzel,kültürlü,eli yüzü düzgün,neşeli olduğu kadar da edepli bir kız vardı.biz de köylüyüz adamakıllı ne yer ne içeriz kız beni dışlamasa da hep beni yok sayardı biz başarılı olduğumuz halde ikincileri över onlara çok ilgi gösterir biz başarılarımızı arttırdıkça bostan korkuluğu muammelesi yerdik ama Allah var bir kere birşey sorduğumda yüz çevirmesi terslemesi olmadı neyse 10.sınıfta edebiyat dersindeyiz o da bizim şubede covid öncesi sınıfta kendisi yaban romanını okuduğunu söyledi ben de ta o zamanlar dostoyevskinin Karamazov Kardeşler eserini elimden düşürmez olmuştum edebiyata karşı içimdeki aşk o zamanlar hasıl olmuştu yıllar sonra bu kitabı okuduğumda beni o güzel hanfendinin neden yok saydığını daha iyi anladım :) Kitaba gelecek olursak; efsanevi yazarlarımızdan Turgut Özakman başyapıtı Şu Çılgın Türkler eserinde anadoludaki yunan mezalimini araştırması için aralarında halide edip ve yakup kadrinin de bulunduğu bir ekibin batı anadoluya gönderildiğinden bahseder ki iletişim yayınlarının bu baskısında da bunda bahsedilir yani yazar yakup kadri birinci elden tanıklıgıyla bu eseri oluşturacak ögelere tanık olmuştur.Atıl durumda olan bir anadolu vardır elde ve yıllardır osmanlının asker ve vergi deposu olan anadoluya adamakıllı yatırım bile yapılmamıştır buradaki halk ulus zihniyetini kafada oturtamamıştır ki ahmet celale köyde tek kolunu kaybetmiş bir gazi muammelesi dahi yapmazlar hatta kolu olmayan ahmet celali eksik dahi görürler aslında halk kitapta da bahsedildiği üzere gorilleşmiş ve cahilleşmiştir.Yazar bunu orta anadolu halkına da sinırlandırır batı andoluyla ve trakyayla karşılaştırır o satırları okurken kendimi izmirde oturan chpli biri gibi hissettim:D ben burada fazla sözü uzatmadan şunu söyleyeyim evet romanda anlatılanlar doğru ve doğru da bir yaklaşımı var türkiyedeki yobazlık fazla ama yazar burada mübağla derecesine çıkartmış desek yanlış olmaz ama kitabın bence doğruluğu %70 vardır.Bu kitabı türk köylüsünü aşagılıyor diye linç etmek de bu kitap pis anadolu yobazlığının portresini gözler önüne seriyor kardeşim demek de bence kitaptan ders almamızı engelleyen iki sığ bakış açısı bence kitapta ders alınması gerekilen noktalar 2.baskıya verilen önsözde yazarın kendisini eleştirdiği tiradlar ve kitapta çok popüler hale gelmiş cümleler.sözlerimi sonlandırmadan önce tam bu kitabı okuduğum sırada ESG nin omnibusdaki yaban videosu çıktı hocanın videosunun haklı olan yönleri ve haksız olan yönleri de var bana göre haklı olduğu yönler yakup kadrinin pek de inklapçı olmadığı ve faydacı bakış açısıyla bakılması gerekliliğiyken haksız olduğu yönlerse hocanın video girişindeki istatistiklere zıt bir biçimde fazla romantik olması alttan altta videoda solculuk yapması ve başlığı tam da yazarın eleştirdiği biçimde yazması üzerine yazarın ısrarla belirttiği biçimde kitabın hedef kitlesinin halk değil onu oluşuran aydınlar olduğu belirtilse de hocanın bunu görmezden gelmesi ,Günün sonunda bu kitap bize bizi anlatan bir eser dışardan biri bu kitabı okusa kemalist devrimin jakoben bir devrim olduğu yanılgısı çıkar halbuki devrime karşı ne kadar isyanlar çıkmış olsa da türk milletini türk milleti yapan ve kanı pahasına herşeyini adadığı bir devrim sonuçta Kitaptaki islamla köylülerin cahilliği bağlantılı kurulan bölümler bence dindarları rahatsız etmemeli çünkü dini kendi çıkarları için kullanan şeyh yusuf gibi şerefsizlerin varlığı da bir o kadar gerçek.
YabanYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202154,6bin okunma