Cihangirlik kan dökmeyince olmaz..
2026 7. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 15:51
Halil İnalcık'ın Fatih Sultan Mehemmed Han adlı eseri, yalnızca Fâtih’i anlatan bir biyografi değil; Osmanlı tarihinin en kritik kırılma noktalarından birini, sağlam kaynaklar ve derin bir tarihçilikle ele alan gerçek bir başvuru kitabı. Yaklaşık altmış yıllık bir akademik birikimin ürünü olan bu çalışma, Fâtih Sultan Mehmed ve devrini monografik bir bütünlük içinde sunuyor. Kitabı aceleye getirmeden, satır satır durup düşünerek; yaklaşık bir ay boyunca adeta sindirerek okudum. Her bölümde İnalcık'ın tarihçilikte neden hocaların hocası olarak anıldığını bir kez daha hissettim. İstanbul’un fethine giden süreç, Osmanlı-Bizans ilişkileri, fetih sonrası idari ve hukuki düzenlemeler, arşiv belgeleri, kânûnnâmeler ve birinci elden kaynaklar ışığında son derece titiz bir şekilde incelenmiş. Özellikle mâliye sistemi, meskükât ve devletin kurumsallaşma sürecine dair analizler, Fâtih'i yalnızca bir askerî deha değil, aynı zamanda güçlü bir devlet kurucusu olarak anlamamı sağladı. Kitapta Osmanlıca belgelerin yanı sıra Halil İnalcık'ın daha önce İngilizce yayımlanmış makalelerine ve bu eser için kaleme aldığı yeni yazılara yer verilmesi, çalışmayı daha da kıymetli kılıyor. Bu çok dilli ve çok kaynaklı yaklaşım, okuyucuya sadece anlatılanı değil, anlatının dayandığı ilmî zemini de görme imkânı sunuyor. Zengin bibliyografyası ise özellikle araştırmacılar ve tarih meraklıları için eşsiz bir rehber niteliğinde. Bu kitap, hızlıca okunup kenara bırakılacak bir eser değil; dikkat, sabır ve düşünerek okunmayı hak ediyor. Fâtih Sultan Mehmed'i efsanelerden ve yüzeysel anlatılardan sıyırarak tarihsel gerçekliği içinde anlamak isteyen herkes için son derece kaliteli, doyurucu ve kalıcı bir çalışma. Okudukça zihni besleyen, tekrar dönüp bakma isteği uyandıran nadir kitaplardan biri olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim..
Tarih
Fatih Sultan Mehemmed HanHalil İnalcık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019645 okunma